Ідеї

Радіокнига: нова рубрика від Олексія Уманського на радіо “Єден”

30 Березня 2018 2 277

Віднедавна на радіостанції "Єден" Олексій Уманський започаткував цікаву рубрику під назвою "Радіокнига", в якій кожен охочий може влаштувати онлайн-читання в прямому ефірі. Більше про рубрику розпитуємо в Олексія та учасників акції.

Олексій Уманський, засновник радіо "Єден":

"Радіокнига" – рубрика на радіо "Єден", що прийшла в голову як блискавка. Взагалі була ідея вмикати аудіокниги, а потім подумалось – нехай книги читають люди. Всі такі різні, різні вподобання, манера читання. Плюс – це хороше промо, бо той, хто був на радіо можливо в подальшому буде його слухати. Вже три тижні ця акція функціонує. Щовівторка приходять двоє людей, з тих кого я обрав. Я писав пост на ФБ, що долучитись може кожен. Поки що переважна більшість – мої колеги з телеканалу Тиса. Але двері відкриті! Сам я читаю багато, переважно про кіно. Але з моменту відкриття радіостанції дуже мало часу. Хоча на днях дочитав книгу "Історія діджеїв". Там дуже круто написано про історію людей, які за пультом тримають натовп. Історія велика – від того моменту, як хтось здогадався використовувати дві вертушки – до сучасності, коли грати може кожен вдома і робити з цього шоу.

Антоніна Іванова, ведуча:

Я читала книгу Анни Саксе "Сказки о цветах" в пам’ять про мою бабусю Олену Петрівну, яка привила мені любов до книг і до фантазування. Це дуже прикольно, слухати книги. І саме не аудіокниги, а книги по радіо. Ти чуєш рядки книги іншим голосом, не своїм, як звик. І цей голос робить паузи та акценти на таких рядках, які ти б напевно пропустив, а тепер почув. Це класно.

Валерія Зенинець, журналістка:

Вперше про "Книгу в ефірі" я почула на радіо "Ера". Я люблю смачну українську книгу з вуст народних артистів. Коли й Олексій поклав цю ідею в кишеню для свого радіо – я неодмінно долучилась. Справа в тому, що ми дійсно забагато читаємо: оголошень, звісточок в мессенджері чи бодай новин у стрічці. А от книги..? Вони слугують зараз полицями для пилу. Говорю, що є. У Європі майже кожна третя людина з книгою в парку, на лавиці вокзальної зали чи метрополітену. Є й ті, що назавжди залишаться заручниками мереж. Я сама така. Через брак часу, хіба що слухаю аудіо книги дорогою на роботу в навушниках. Це круто насправді чути про прекрасне, стоячи на світлофорі. А не тільки музику з нотками туц-туц. Гірше, ніж не читати – є спалювати книги. Тому я читала "461 градус за Фаренгейтом".

Роман Сов’як, журналіст:

Так склалося, що в мене дуже мало часу залишається на книги. І останні роки я перейшов на аудіокниги. Люблю Конан Дойля, Агату Крісті, Бориса Акуніна, Жоржа Сіменона і т.д. Але навіть шедеври будуть зіпсовані, якщо непрофесійно озвучені. Та коли це роблять фахівці – книга розкривається ще більше. І тут, Олексій Уманський створює на своєму радіо «Єден» щось подібне. Я не міг обійти цей проект. Та хотілося передати коротку історію, але яка б вразила. Тому обрав Мирослава Дочинця, нашого письменника-закарпатця. Його герої – це неймовірні люди. Я хотів, щоб в когось в навушнику прозвучав мій голос, котрий розповів би про таку неймовірну персону.

Проект "Радіокнига" – чудова ініціатива, хочеться, щоб він переріс в щось значно більше, наприклад радіоп’єси. Українською, професійно озвучено, цього дуже мало. Сподіваюся, я доволі скоро почую у своєму навушнику шедеври світової літератури та сучасних митців українською мовою, озвучених на продакшн-студії радіо "Єден".


Тож, якщо у вас є улюблена книга і ви готові почитати її радіослухачам – вам на радіо "Єден".


Іванна Стець, Varosh

Ілюстрація: Яна Сабат

0 #