Мода - Архів

MORGENTAL: як дизайнерка зашифрувала поезію в інтер’єрний декор

8 Жовтня 2018 2 097

Катерина Моргентал, яка займається розробкою предметного дизайну, створила цікаву колекцію «зі змістом». Поетичні твори відомих українських письменників вона візуалізувала у паттерн і відтворила їх у текстилі.

З колекцією VIRSHI дівчина їде на виставку Dutch Design Week, яка пройде з 20 по 28 жовтня у голландському місті Ейндговен. Тема цьогорічної експозиції- «Modern_ism».

Dutch Design Week – вагома подія у світі європейського дизайну. Виставка задає тон і напрями на найближчі роки, представляючи кращі авторські роботи митців, технологічні новинки й експериментальні розробки. Цього року український стенд на DDW18 поїдуть представляти 18 креативних українців, роботи який визнали цікавими і такими, що відповідають заданій тематиці «Modern_ism».

Серед учасників – закарпатська дизайнерка Катерина Моргентал. Дівчина везе з собою колекцію VIRSHI, яку створила у колаборації з Vicoseli та Zv’yazani.

Відомий вірш українського класика В. Сосюри «Так ніхто не кохав…» Катя перетворила на паттерн. Користувалася трьома тонами: чорними квадратиками зобразила приголосні звуки, сірими – голосні та пом’якшені, білими – інтервали та фон. Вийшла цікава схема-образ, форма модерністського письма, наповнена чуттєвістю і змістом.

– Найперше я поставила для себе завдання, яким чином можна намалювати вібрацію віршу, тобто те, як воно впливає на той особливий стан, коли ми його читаємо. Думала над тим, яким чином придумати якийсь код, шифр, спростити, оптимізувати текст та відтворити його графічно. Зупинилася на ідеї структурувати звуки й зобразити їх певними кольоровими символами. Намалювала квадрати – і вийшла монохромна схема, – розповіла авторка розробки.

Затим паттерн дизайнерка створила у кількох кольорових гамах і перенесла їх на текстиль, витканий з натуральної шерсті. Тож тепер завдяки Каті у поезію можна закутатися у буквальному розумінні.

Окрім цього, колекція VIRSHI складається з подушок, скатертин, килимів, у проекті – штори, шпалери, керамічна плитка та різноманітні предмети інтер’єрного декору. Так дівчина продемонструвала, як одну ідею, наповнену глибинним культурним змістом, можна відтворити у різних площинах.

Задумок у Каті чимало – ще більше віршів, музичні шедеври та інші чуттєві послання через предметний дизайн.

Шукайте більше на morgental.com.uafacebookinstagram.

Лариса Липкань, Varosh

0 #