Ідеї

30 закарпатських хендмейд-брендів, на які варто звернути увагу

14 Грудня 2016 11 033

У передноворічний період майже у кожного з нас є непростий виклик – подарунки рідним, друзям та близьким. Ми вирішили розповісти вам про кращі локальні хендмейд-бренди, речі від яких точно сподобаються кожному. Почнемо!


Ляльки на іграшки


Прекрасні ляльки від не менш чарівної Марини Федчик. У кожної з них своя історія та характер.


Режисер за освітою, ужгородка Жанна Зимокосова вже багато років займається виготовленням ведмедиків тедді. Це основне і улюблене заняття жінки, яке вона й не думає полишати. Майстриня каже, що для того, аби народився тедді, завжди чекає натхнення та слушного часу, бо ж це більше схоже не на роботу, а на медитативний процес. Саме тому ведмеді у Жанни народжуються не так часто.


Ведмедики тедді вже давно підкорили світ своєю простотою та якістю. Вироби ужгородської майстрині Петри Магдинець сміливо можуть претендувати на те саме – вони красиві, стильні, з натуральної тканини, та ще і в одному екземлярі кожен. Петра займається виготовленням іграшкових ведмедиків вже кілька років.


Іграшки, що мають душу. Як часто ми це чуємо і як рідко це зустрічається у житті. Утім, вироби мукачівки Світлани Кулібаби не лише з душею – у кожної з них відчувається неабиякий характер.


Renka. Dolls, Pets & Accessories — це іграшки для дорослих, які залишаються дітьми. Їх створює майстриня Рената Онисько. 


Вікторія Мещерякова вивчала правознавство, викладала англійську мову, але знайшла себе у творчості – створенні душевних текстильних деталей інтер’єру, зокрема ляльок. Кожна її лялька має своє ім’я і характер. До прикладу, Лялечка Валері – ніжна та граційна. Полюбляє ранкове повітря, спів пташок та пити каву з карамеллю. Лея – ніжна та незвичайна. Любить проводити час поряд з океаном та відчувати як краплинки освіжаючого бризу дарують їй прохолоду. Коли читаєш ці підписи до кожного фото, то мимоволі відчуваєш усе те саме.


Прикраси


Брати Юрій, Роман та Ігор Кочути почали виготовляти прикраси багато років тому – ще навчаючись у школі. Але, якщо тоді це було щось незрозумілої форми, то зараз їхні прикраси витончені та добре продумані. Роман та Юрко закінчили в Ужгороді факультет машинобудування з "червоним" дипломом. Ігор ще вчиться на 3-му курсі того самого спрямування. Кажуть, що освіта їм дуже допомогла. У ювелірній роботі важлива просторова уява, без якої неможливо створити прикрасу. 

У виробах бренду Kochut Jewelry хлопці використовують срібло, золото та натуральні камені. За їхніми словами, синтетичні не передають потрібної енергетики. Що ж до кількості виготовлених за стільки років прикрас, то їм важко сказати. Адже часом на один виріб може піти більше місяця.


Зберегти частинку яскравого теплого літа можна за допомогою різних засобів – фото, фарб, консервування. А от ужгородська дизайнерка Наталія Шталь винайшла власний чудовий і оригінальний спосіб. Її прикраси у вигляді соковитих ягід стали справжнім трендом. Різнобарвні апетитні кольє з майже живих черешень, вишень, шипшини, ожини, чорниць, а також компотного міксу припали до душі закарпатським дівчатам, завоювали прихильність столичних та зарубіжних модниць. 


Масивні залізні та дрібні зі срібла і кольорових металів, жіночі та чоловічі прикраси Мирослава Козарь почала виготовляти кілька років тому. Вже багато років дівчина живе у Львові, закінчила академію. Але її прикраси можна зустріти не лише на львів’янках, а й на красунях з Мукачева – рідного міста ювеліра.


Ніжні, жіночні та вишукані прикраси почали з’являтися в руках Ліни кілька років тому. З того часу чимало ужгородок закохалися в них та не зраджують їм жодного дня. Філіжанки кави, тістечка, квіти, прикраси на будь-яку тематику, прикрашають їхні щоденні наряди.


Керамічні голови лосів та ведмедів і фрагменти конструктора LEGO в руках художниці Беати Корн перетворюються на цілком придатні для носіння брошки. Ці аксесуари неможливо не помітити та важко переплутати з доробками інших майстрів, озброєні лосі та різнокольорові ведмеді на жакетах і піджаках – новий вуличний тренд.

Беаті довподоби працювати з цим іграшковим матеріалом в першу чергу через зручність використання, втім у ньому є ще й певний символізм.


Ужгородка Еріка Ерделі, що вже багато років живе у Мукачеві, почала займатися виготовленням прикрас зі справжнього каменю та шкіри багато років тому. Сьогодні її вироби є не лише у закарпаток, а й подорожуйють багатьма країнами світу.


Ужгородка Неля Жулканич нещодавно отримала диплом магістра з економіки і, у той самий час, є відомою майстринею з виготовлення прикрас. Особливість її виробів – живі квіти.


Терезія Варга нещодавно закінчила Львівську Національну Академію Мистецтв. Зараз дівчина живе та працює в Ужгороді і виготовляє незвичайні та дуже стильні прикраси під власним брендом Tereza Varga.


Косметика


Ужгородка Катя вже кілька років виготовляє екологічно чисте мило, бальзами для губ, шампуні, скраби та інше. Каже, що ця косметика та засоби гігієни особливо цінні тим, що не тестуються та тваринах. Також важливо те, що усе це виготовлено з органіки, що у свою чергу, значно краще впливає на шкіру та її вигляд.


Спочатку "Амелі" – це було якісне мило з хороших інгредієнтів та власноруч зібраних і засушених квітів. Зараз це ціла лінійка еко-засобів для догляду за шкірою. Про засоби – читайте вже не забаром, а от про мило одразу.


Аксесуари


Сьогодення потребує від нас постійної наявності певних речей біля себе: ми рідко коли можемо вийти з дому без гаманця, телефона, ключів, блокнота та ручки. Комусь необхідно мати під рукою плашет, ноутбук чи фотопарат, хтось носить із собою спортивну форму, хтось – ланчбокс і пляшку води, а є й такі, чия торбинка повинна умістити все вищезазначене. Кожен підбирає цей аксесуар, виходячи із власних потреб, уподобань та стилю життя. Проте зазвичай цей вибір неповний: вибирати доводиться з того, що впало в око менеджерам-закупівельникам чи власникам магазинів.

А от на Закарпатті є люди, котрі можуть реалізувати усі побажання у створенному власноруч аксесуарі, – Інна та Сергій Куценки. Інна за освітою еколог, Сергій – ІТ-спеціаліст, проте обоє зважилися на дауншифтинг – переїхали до Закарпаття і почали займатися тим, до чого лежить душа. І це – "Kudrya Art".


26-річний мукачівець Дмитро Златкін майстер спорту з греко-римської боротьби, викладач, багаторазовий чемпіон України та Чемпіон Європи. Утім, кілька років тому у спортсмена з’явилося хобі – виготовлення жіночих та чоловічих аксесуарів зі шкіри. І що найцікавіше, усі вироби він робить виключно вручну, кожен шов та стіжок – жодного використання машинки. 


Ужгородка Даша Савченко вже вісім років виготовляє натуральні в’язані речі: шапки, шарфи, снуди, пов’язки. Саме те, що потрібно за такої погоди. Більше про бренд "Balloontree" читайте у нашому матеріалі.


Тетяна Блецка цьогоріч почала виготовляти жіночу мереживну білизну ручної роботи. Назва її, вже доволі популярного бренду, "oZhina". Нам Тетяна розповіла більше про те, як це шити лімітовані колекції білизни власними руками, підбирати якісні тканини та працювати з індивідуальними замовленнями.


Ужгородка Ґабріелла Нікітчук знає, як зачепити капелюшну струну кожного, а кожен її капелюх – витвір мистецтва, а не спосіб прикрити голову.


Ми закохалися в них з першого погляду – гортаючи стрічку у фейсбуці, натрапили на унікальні та дуже стильні сумочки і були ще у більшому захваті, коли зрозуміли, що їх робить ужгородка. Марина Канівець розповіла нам про те, чому захопилася саме цими матеріалами, які моделі вже вдалося втілити в життя, а також – на які слід чекати найближчим часом.


Юлія Ленько нещодавно заснувала власний бренд. Дівчина створює аксесуари з пряжі з мериносової шерсті під брендом Yarn that Motivates.


Захоплення валянням у Наталії Полив’яної розпочалося близько 8 років тому. Хоча жінка ділиться, що завжди любила щось сворювати власноруч – вишивала, в’язала, займалася декупажем. Каже, що ручна робота – то її медитація. Більше про її бренд CozyPoly читайте тут.


Блокноти та поліграфічні штучки


Ужгородка Кристина Слава виготовляє неймовірні блокноти, що повертають у дитинство. Дівчина каже, що найчастіше ідеї приходять тоді, коли навколо неї усе "горить" і створює красу під брендом "Xrister.ki ART".


Він — корисний і необхідний, часто незамінний, у ньому вміщається день, тиждень, загалом відрізок життя; у ньому — емоції, плани, виконані дії, малюнки, шаржі й номери телефонів; він майже щодня з тобою, відтак він частина тебе, він — це і відображення тебе, нехай навіть, твій імідж. Більше про героїв-смугастиків на авторських блокнотах Олександри Федоришиної читайте тут.


Для дому


Ольга Гапоненко та її бабуся Ада займаються виготовленням подушок вже кілька років. Утім, все почалося, радше, як розвага. Одна подушка у подарунок, інша – для декору, третя – для подруги. І вже не зупинити. Сьогодні їх з нетерпінням чекають на Ярд Сейлах та фестивалях як в Ужгороді та Закарпатті, так і в інших містах, до яких подорожує Оля. Нам вона, разом з бабусею, розповіла чим особливі ці подушки Sunny Granny.


Катя Моргентал та бренд BeCreative створюють все, що пов’язане з домашнім затишком та декором. Про відкриття магазинчика з усілякою текстильною, і не тільки, красою, читайте тут.


Вже 4 роки Тетяна Мачехіна створює керамічні вироби: елементи декору та прикраси. Нам дівчина розповіла, з чого почалося її захоплення та які керамічні вироби подобаються їй більше за все та як працює бренд Sunny Ceramics.


Олександр Туринін, Андрій Туринін, Марія Туриніна, Юлія Антонова – створили бренд "WoodRoom" близько року тому, але досвід сторення меблів у цієї сім’ї вже не перший десяток років. Ми поспілкувалися з командою про поєднання класики та сучасного, роботу у родинному колі, творчість та навчання.


Varosh

0 #