Ідеї

Березневі коти: 8 років вишуканої еротики

15 Березня 2013 8 404

Еротично-мистецький фестиваль "Березневі коти" цьогоріч вже пройде увосьме. Пристойний вік, правда? Щороку проект згуртовує навколо себе усе більше шанувальників еротичної поезії, любові та гарного слова, зокрема.

Фестиваль має свої усталені традиції популяризації прекрасного творчими методами. З 2006 року митці прокидаються з приходом весни, пробуджуючи усіх навколо себе, надаючи змогу долучитись бажаючим до споглядання якісних робіт сучасного мистецтва, відчути атмосферу дійства.

Вже сьогодні точно відомо про участь у цьогорічних "котах" таких іменитих гостей:

_____________________________________________

Оксана Луцишина – письменниця, поетка, науковець. Народилася в Ужгороді, мешкає переважно за кордоном (США, Польща). Авторка книг поезії "Усвідомлена ніч" та "Орфей Великий", збірки оповідань "Не червоніючи" і роману "Сонце так рідко заходить". Переможець літературних конкурсів "Гранослов" і "Привітання життя", лауреат премії "Благовіст".

_____________________________________________

Петрик Ольга – викладач кафедри режисури та хореографії Львівського національного університету імені Івана Франка. Викладає contemporary dance та контактну імпровізацію. Організатор танцювальної компанії – Dance-platform.Вивчала contemporary dance, modern, та контактну імпровізацію у провідних хореографів світу: Кasper Daugaard Poulsen (Данія), Joao Fiadeiro (Португалія), Katri Soini (Фінляндія), Julie Nioche (Франція), Дем`яненко Олена (США), Sybrig Dogter (Швеція), Дарина Бузовкіна (Росія), Сошнікова Олександра, Головня Сергій (Молдова), Денис Бородицкий (Россія),Bibbi Winberg (Норвегія) та ін.

_____________________________________________

_____________________________________________

Клаус Спрінборг (Claus Springborg) (Данія) – працює з різними танцювальними формами з 1995 року. В танго Клаус потрапив у 1999, і тепер веде класи в Англії, Іспанії, Німеччині та Данії. Його родзинка у навчанні – це направленість на особистий досвід, розслабленість, легкість та грайливість. Також Клаус – професійний музикант і диригент.

_____________________________________________

Маріанна Кіяновська — українська поетеса, прозаїк, есеїст, перекладач, літературний критик та літературознавець. Член Національної спілки письменників України, координатор Львівського осередку Асоціації українських письменників. Є засновницею та директором незалежної літературної премії "Великий Їжак", якою відзначаються автори найкращих сучасних україномовних книжок для дітей. Авторка поетичних збірок: "Інкарнація", "Вінки сонетів", "Міфотворення", "Кохання і війна", "Книга Адама", "Звичайна мова", "Дещо щоденне" та "Стежка вздовж ріки".Твори Кіяновської перекладалися англійською, білоруською, польською, сербською та російською мовами.

_____________________________________________

Петро Ряска – художник, перформер. Народився у селі Білки, Закарпатської області.  З 2004 до 2009 року – навчався у Закарпатському художньому інституті на кафедрі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Учасник багатьох виставок, імпрез. З 2010 року член Нацiональної спiлки художникiв України. Нагороджений багатьма преміями та відзнаками. Учасник численних конкурсів та фестивалів. Один з основних ініціаторів еко-переформансів, дій-інсталяцій, хепенінгів про здоровий спосіб життя на Закарпатті. 

_____________________________________________

Незмінний організатор ЕротАртФестів Вік Коврей. Саме він обіцяє, що цьогоріч, окрім усього цікавого, у форматі "котів" також планується "літдесант" у Берегово. Туди поет відправиться з Оксаною Луцишиною, Маріанною Кіяновською та Сергієм Архипчуком.

30 березня у рамках "Березневих котів" проведуть літературний слем "купАж 6" за модерування Мультфільма Гагаріна. Переможцями минулих років були: Вік Коврей, Віталь Рижков, Дмитро Лазуткін, Павло Коробчук, Іван Маковський. Що ж до цьогорічного призового фонду, то "коти" пишуть на своїй сторінці у Facebook: "Приз – гроші. Звідки вони будуть взяті? З благодійного аукціону, на якому будуть продаватися речі слем-майстра Мультфільма Гагаріна та усіх бажаючих. Тож, усі виручені бабки підуть на приз переможцеві", &? запевняють "коти".

_____________________________________________

Трохи історії "Березневих котів" чи, як вони себе часом називають – "мацурів":

Фестиваль зародився ще у 2006 році з епатажного літвечора. Винуватцем якого називають Андрія Любку, а саме його ув’язнення у Білорусії.

Згодом, ініціатори літературної події заснували неформальне літературне об’єднання "Ротонда". Таким чином хлопці вирішили розворушити літературне життя краю. Вони переконують, що на їхньому фестивалі немає жодних ознак порно – лише вишукана еротика та любов.

Згодом у програмі, окрім поезії, з’явилася музика, графіті, виставки, перфоманси, боді-арт та флеш-моби.

Загалом на фестиваль приїздили гості з Литви, Польщі, Білорусі та багатьох українських міст. 

Тож з 27 до 31 березня – жодних планів. Лише еротика, лише поезія, лише коти !

Росана Бісьмак, спеціально для Varosh.com.uа

0 #