Ідеї

Бетярський гуляш із шоколадом і еспресо: вийшло нове кіно “Betyar Grill”

23 Жовтня 2018 2 078

Світанок у недільному Ужгороді, сонце кокетує з-за хмар, Уж награє легку мелодію, собаки пробігають берегом, позуючи для камери, лебеді прокидаються і медитують, ворони ведуть хоровод у небі, створюючи епізод з Хічкоківської стрічки, вогонь потріскує у грубці, на імпровізованому кам’яному "столику" з’являється візерунок свіжих овочів, виходить Бетяр у своєму фірмовому калапі, вишиванці й фартуху. Починається нова серія кулінарного відеоблогу "Betyar Grill".

Ми вже писали про цей гастрономічний проект. Його формат – повільна картинка без слів і музики, зате зі звуками кухні й природи. Головний герой – Бетяр, котрий демонструє увесь процес приготування страви. Мета: популяризація традиції закарпатської кухні через якісне художнє відео.

Це четверта серія. Цього разу – нова локація – набережна Незалежності, берег Ужа. Чому безпосередньо Ужгород і відкритий простір зйомок? Бо страва пов’язана з кавою. А ще Бетяр захотів вийти у світ, показати свою майстерність і пригостити всіх охочих.

«Це своєрідна презентація "Betyár Grill" ужгородцям. Цього разу готую страву з додаванням кави. Де ще в Україні зняти відео з кавою, як не в Ужгороді? Не у Львові ж?», – усміхається Бетяр Едгар Петі.

Зйомки в урбаністичному стилі мають свої технічні особливості.

«Тут знімати складніше, адже люди навколо, собаки, ворони, автомобілі. А для цього відео дуже важлива звукова картинка: ось чекаємо, аби ворони заспокоїлися. Водночас це відео якраз і вирізнятиметься міською атмосферою», – каже Олександр Маріаш, оператор.

Головний герой вперше готує мексикансько-техаську страву "Чилі кон карне" у бетярсько-ужгородській варіації – з кавою, шоколадом, ерош піштою і пікницею.

«Чилі кон карне – це мексикансько-техаський гуляш для пастухів. Схожий на наш бограч-гуляш. Чому у цей суп додають каву? Аби він бадьорив, – розповідає Едгар. – Проте мексиканці не заморочувалися з якістю кави, а я вирішив приготувати літр міцного еспресо. Є рецепт і з какао, однак я використав чорний шоколад. Також додав пікницю і ерош пішту».

Отже, Чилі кон карне від Бетяра. На смальці тушкуємо бекон з цибулею, всипаємо зіру та часник. Додаємо яловичий фарш або мілко нарізану яловичину. Доводимо до напівготовності і відправляємо в казан солодкий перець різних кольорів та гострий, томати й пікницю. Далі черга копченої паприки, меленого коріандру, орегано, солі, ерош пішти й табаско. Коли все майже готове, даємо червону консервовану квасолю, кукурудзу, трохи чорного шоколаду й каву. На малому вогні доводимо до повної готовності. Пропорція м’яса/квасолі й перцю – 1:1. Подається гарячим хоч до чого і з будь-чим.

Щедрий Бетяр наварив 25 л гуляшу, аби почастувати своїх гостей. Чотиригодинна зйомка завершується і починається безкоштовна дегустація, сповнена камерної атмосфери з шармом осіннього пікніка. Цього разу вперше у кадрі з’являється Муза Бетяра – Світлана Петі, яка допомагає підготувати певні продукти, накриває на стіл, дбає про гостей.

Саме вона підтримує творчість свого чоловіка, тим паче, створення таких відео потребують часу й фінансів. Ось 25 л Чилі кон карне вартує близько 3000 гривень.

«Едгар дуже любить готувати. Таким якісним і красивим проектом вони з Олександром роблять свій вклад в Ужгород, Закарпаття», – ділиться Світлана.

Вона ще не знає, чи у подальшому братиме участь у зйомках, але на фестивалях ця пара вже себе проявила. Ось у вересні Едгара запросили представити "Betyár Grill" на гастрономічному заході в чеській Їглаві. Відтак подружжя та двоє їхніх друзів – Олександр і Олена — наготували бограча, шашлика з картоплею і голубців. Чехи дуже хотіли саме шашлик, адже у них нема традиції такої страви на святах. Голубцями займалися виключно дівчата: за три години накрутили 400 маленьких голубців. Світлана каже, до намету Бетяра постійно шикувалася чимала черга.

До речі, влітку відбулася ще одна зйомка від Едгара і Сашка. Вони створили історію про Бетярський танір. Дивіться відео.

Евеліна Гурницька, Varosh
Фото: Аттіла Федик
Food photo: Едгар Петі
Відео: Олександр Маріаш, Just in time Media

0 #