Art

Катерина Шелевицька: Ілюстрацією можна дуже лаконічно і чітко розказати про те, що мене хвилює

8 Квітня 2019 989

Раніше ми розповідали про талановиту ілюстраторку з Мукачева — Катерину Шелевицьку. Дівчина створює афіші до концертів DakhaBrakha, DakhDaughters та Zapaska. А 18 березня в Мукачеві відкрилась дебютна виставка її робіт.

Далі — пряма мова.


Це моя перша персональна виставка ілюстрацій. У Мукачеві раніше була галерея у центрі міста, але, на жаль, її закрили. До цього я брала участь у спільних виставках з іншими художниками в Ужгороді, Мукачеві, а мої постери про українських мисткинь були представлені у Харкові в Гендерному музеї.

Критичних відгуків щодо представлених робіт поки не отримала. Тут все дуже суб’єктивно, є люди які розуміють, чому і що я роблю, навіть без моїх коментарів.

На виставці представлено 10 робіт. Всі вони створені в один період – весна-літо 2018. Підбирала так, щоб ілюстрації лаконічно поєднувалися між собою в інтер’єрі.

Є люди, які раніше не бачили подібного у Мукачеві і просто не знали як реагувати. Для цього і робимо виставки, щоб привчати глядачів до різного мистецтва. Багато хто сказав, що хотів би бачити мої картини у себе вдома, або у вигляді фото-шпалер. Також радили створити футболки, сумки та інші речі з авторськими принтами. Насправді, я давно про це думаю. Скоро почну потрошку реалізовувати цю ідею.

Свої роботи люблю за процес створення

Я вивчилася на графічного дизайнера. Разом з тим у нас було багато пар з живопису. Якби не він – я б не навчилася працювати з програмами, у яких зараз працюю; не було б вміння працювати з кольорами. Це поєднання привело мене в світ ілюстрації. Саме у цій сфері можна дуже лаконічно і чітко розказати про те, що мене хвилює.

Всі свої роботи люблю за процес створення, у кожної є своя історія, яку хотілося розказати глядачеві. Не можу виділити одну. Всі люблю однаково.

Я не радикальна феміністка. Привертаю увагу до теми своєю творчістю

Тему фемінізму я почала вивчати ще на 3 курсі, коли створила серію постерів про українських відомих мисткинь. Мене ця тема дуже хвилює.

Я не радикальна феміністка, просто вважаю, що є слабкі чоловіки, сильні жінки і навпаки. Мені не подобається сьогоднішнє «чорно-біле» ставлення до фемінізму. Не маю бажання ходити на акції протесту, але можу звернути увагу по-іншому – своєю творчістю.

Перша анімація та комікси про жінок

Спеціально до цієї виставки я створила свою першу анімацію. Вона дуже коротка, але початок покладено. Хочу оживити ілюстрації, тому буду далі вивчати анімацію. А ще зараз працюю над коміксами про жінок. Не хочу розказувати наперед, але розповіла про це на відкритті виставки, щоб дати собі мотивацію закінчити цей проект. Вже є перші ескізи, тож сподіваюсь, все вийде!

Хочеться експериментувати, більше працювати «вручну», кожен день створювати скетчі та ілюстрації. Мені дуже подобається працювати з акрилом, пастеллю та кольоровими олівцями. Тепер моє головне завдання — цікаво поєднати цифрову ілюстрацію з класичними матеріалами, і при цьому зберегти свою автентичність.


Виставка Катерини триватиме до 18 квітня.

Іванна Стець, Varosh

0 #