Ідеї

Кава по-закарпатськи або третя кавова хвиля в Ужгороді

26 Жовтня 2016 7 549

Кілька місяців тому в Ужгороді почали готувати щось більше, ніж каву. Як тільки-но ми звикли до еспресо і напоїв на його основі, знову час вчитися чомусь новому та збагачувати свій кавовий смак.

Ужгородка Олександра Скребцова, засновниця кафе Eat Me, пропонує спробувати альтернативну каву, яка вже досить популярна у Києві, Львові, Одесі та інших великих містах країни. Ну, і звісно, за кордоном.

Ми вже спробували і, по-перше, окрім того, що це смачно, ще й справді дуже гарно – справжня церемонія. Тут не вийде просто випити кави і побігти. Для цього потрібно виділити час, насолодитися.

– Це інша культура кави, яка принципово відрізняється від культури еспресо. Не йдеться про те, що якась із них краща чи гірша – вони просто абсолютно різні. В альтернативі ми використовуємо зерно спешиелиті, яке збирається лише в одному мікрорегіоні. У нашому випадку це Ethiopia Adado, Brasilia Carmo de Minas та Ethiopia Yirgacheffee. Ефіопія вважається взагалі одним з кращих регіонів для вирощування кави. Увесь зібраний урожай переробляється, проходить усі стадії калібровки і лише найкращі зерна потрапляють до вибірки спешиелиті. Все інше – до мас-маркету, – розповідає Олександра.

У нашій чашці була кава із щойно обсмаженого зерна. Кажуть, що тиждень тому вона ще була зеленою. Смак важко описати словами. Та й не тільки смак, а й аромат – ні на що не схожий.

– Альтернатива незвична на смак. Друзі, яким я пропоную її спробувати, спершу кажуть, що це не кава, а щось інше. Ми звикли до еспресо – до концентрованої кави у всіх її способах приготування. А цей напій справді інший. Оскільки в холдері для приготування еспресо металічне сито, то в каву поступають усі кавові масла, а отже і тіло напою щільне, насичене. В пуровері, кемексі та аеропресі використовуються паперові фільтри, які поглинають усі масла. Тому у підсумку ми отримуємо чисту каву, м’яку, – каже Олександра Скребцова.

За словами кавового експерта, для того, аби насправді відчути усі відтінки альтернативи недостатньо скуштувати її лише один раз. Смак – потрібно розвивати. І лише тоді розкриються найтонші нотки напою. Окександра переконує, що навіть після тижня вживання свіжої якісної арабіки повернутися до мас-маркету вже важко.

– У нас зберігся стереотип з 90-их років про те, що в Ужгороді кава є, а в Києві – немає. Не хочу розчаровувати ужгородців, але у Києві кавова культура вже багато років попереду нашої. І нам справді є чому повчитися, тому ми привозимо в Ужгород людей, які розуміються на каві. Нам дуже хочеться, аби ми також росли, – каже Саша.

Альтернатива – це третя хвиля кави. Першою була – розчинна кава доступна кожному, потім – хвиля еспресо та напоїв на його основі, і нарешті третя – хвиля спешиелиті. Усі ці три культури співіснують і одна не витісняє іншу. Тут головне – вибір людини.

– Важливий момент у приготуванні альтернативи – вода. Для еспресо потрібна одна мінералізація, для альтернативної кави – інша. Ми усе це враховуємо, вимірюємо мінералізацію води і тому в Eat Me подаємо правильно і одну, і другу каву, – діляться з нами у закладі.

Ми довго думали, що означає вислів "кава по-закарпатськи" і прийшли до висновку, що це кавові традиції, які існують вже десятиліттями в нашому краї. В кожному домі була гейзерна кавоварка і щоранку закарпатці насолоджувались свіжою ароматною кавою. Вона виходить дуже міцною, насиченою та шовковистою. Тепер ми маємо змогу почуватися як удома і в Eat Me Cafe. Адже в меню з’явилася "кава по-закарпатськи" – зварена у гейзерній кавоварці.

Всі аксесуари та каву для заварювання альтернативи можна придбати тут, а скуштувати готові напої в кафе Eat Me.

Росана Тужанська, Varosh

Фото: Тарас Вовчин

0 #