Бізнес

Системне мислення для управлінців: як робити нелінійні рішення

1 Жовтня 2017 2 866

В Ужгороді пройшла триденна освітня програма від Києво-Могилянської бізнес-школи для управлінців, які мають справу з високим рівнем складності та відповідальні за розвиток і управління таких складних систем як компанія, організація, місто, регіон, країна.

– Майстерність управлінця визначається спроможністю робити нелінійні рішення, коли мінімум зусиль забезпечує максимум результату. Такі рішення “не падають з неба” – їх створення залежить від способу мислення. Для вирішення простих проблем достатньо лінійного способу мислення: якщо стається А, то роби Б. Тут є очевидна відповідь. Але частіше управлінці стикаються з проблемами складними. Для їх вирішення готових відповідей не існує. На них впливають багато процесів, частина з яких непомітні з першого і навіть з другого погляду. Причини та наслідки змішані, і “все впливає на все”. Нелінійні управлінські рішення не можуть робитися у той же спосіб, що й рішення простих проблем. Для цього потрібне інше мислення, альтернативне лінійному. Його і називають системним мисленням, – переконані в kmbs.

Віктор Оксенюк, керівник освітніх проектів kmbs:

Системне мислення – це один з наріжних каменів, на яких стоїть вся інтелектуальна експертиза Києво-Могилянської бізнес-школи, тому що в сьогоднішньому світі збільшується кількість завдань, які вимагають сильної підготовки. В ці дні вперше в Ужгороді проходила програма з системного мислення для управлінців. Чи то бізнесмен, чи то управлінець, який опікується містом, державою – системою – ця програма є важливою. Ми робимо її у співпраці з Агенцією регіонального розвитку, тому що розуміємо, що наступний стрибок у розвитку України відбудеться на регіональному рівні і тому регіон має найбільший потенціал. kmbs вибрала кілька пріоритетних регіонів і готова розвивати управлінців з цього міста та з цієї області. Адже у будь-якій системі повинні бути особистості, які будуть задавати темп розвитку і робити рішення в складних умовах.

Василь Попович, учасник програми:

Багато нової та цікавої інформації і все дуже добре організовано. На мій погляд, світ не стоїть на місці, все дуже динамічно розвивається, і якщо в економічних центрах зміни проходять набагато скоріше, то у віддалені точки, це доходить довше. Часто нам на місцях не вистачає того нового, що відбувається ззовні. І ця програма змогла наповнити тими знаннями, яких не вистачало.

Олександр Пересоляк, учасник програми:

Такі знання дуже на часі. По-перше, колектив крутий – і лекторів, і слухачів. Відбувається генерація нових ідей. Навіть деколи лектори в захваті від того, які ідеї з’являються в учасників. По-друге, управлінцям з різних сфер дається нова методологія, яка дозволяє бути їм більш ефективними. Тому вже найближчим часом я використовуватиму ці знання. Вже під час самого навчання приходять нові ідеї і нове бачення тієї сфери, в якій я працюю.

Під час триденної освітньої програми управлінці разом з викладачем В’ячеславом Геращенком розглянули такі питання: системне мислення як альтернатива лінійному мисленню; яка оптика потрібна, щоб “побачити ціле”; методологія моделювання систем: як робити системні управлінські рішення; як змінити систему; “точки чутливості” у системах: як з мінімізацією зусиль отримати максимізацію результату.


Дізнатись більше про “Тиждні kmbs на Закарпатті” та зареєструватись можна у Марини Бокоч, менеджера Агенції регіонального розвитку Закарпатської області, (066) 144 18 54, (098) 916 02 44, ZARR.org@gmail.com

Фото: Віталій Маріаш, для ILKO Gallery

0 #