Культура

“Березневі коти 2015”: література, мистецтво і театр

18 Березня 2015 3 740

Чи проводити "Березневі коти" під час війни? Питання, яке задавали собі організатори чи не найчастіше. Однак, як каже письменник, Олександр Гаврош, який цього року відповідає на "котах" за театральну програму, – людям треба єднатися, аби вистояти у ці складні часи.

Про це та про найцікавіші деталі програми говорили співорганізатори фесту 18 березня в Ужгородському прес-клубі. Розповідали про літературні, музичні і театральні події, на які слід очікувати вже за тиждень.


Валентин Кузан, куратор літературної програми:

– З огляду на теперішні події в Україні, фестиваль мав усі шанси не відбутися. Через те, що він готувався у дуже швидких темпах. За концепцією фест не відрізнятиметься від попередніх 9-ти. Події, які ми запланували, проходитимуть максимально компактно.

В п’ятницю, 27 березня, відбудеться відкриття виставки "Плахта", яку організовує художник Руслан Тремба. Будуть презентовані роботи 28 художників з усієї України.

Наступні два заходи, а, саме, літературні читання, відбудуться в обласній бібліотеці. Потім буде презентація фестивалю відеопоезії.


Руслан Тремба, куратор мистецької програми:

– Ідея мистецького концепту фестивалю – тимчасове прикриття еротики, тому й назва художньої виставки – "Плахта". Художники з Києва, Львова, Закарпаття та Харкова створюють картини спеціально для неї.


Олександр Гаврош, куратор театральної програми:

– На суботу ми запланували вільну екскурсію містом, що тематично відповідатиме фестивалю. Книжку Андрія Грецького також презентуємо цього дня.

У неділю відбудеться дискусія "Любов-війна", у якій братимуть участь бійці АТО, волонтери, психологи, митці. Цього ж дня буде презентовано три книжки: Михайла Жаржайла, Андрія Любки та Томаша Деяка. Потім це плавно переросте у музично-літературний марафон "Слововиця" за участі гуртів "Jonny Rides" та "Кasiopea". А ключовою музичною подією того вечора стане виступ гурту з Кам’янця-Подільського "Zapaska".

"Березневі коти" – це центральна культурно-мистецька подія Ужгорода. Безперечно, рівень акцій з кожним роком зростає, хоча фінансування фестивалю, відносно, залишається таким самим, як і 10 років тому. Престижним на цьому фестивалі є те, що останні 5 років він має театральну програму, адже, зовсім мало українських фестивалів можуть запропонувати публіці таке дороге задоволення, як театр.


Євген Тищук, режисер:

– У рамках еротичного фестивалю, демонструватиметься вистава "Лізістрата" (на основі "Лісістрати" Арістофана), яку Закарпатський обласний театр драми та комедії ставить уже впродовж 5 років. Однак, вони вперше відвідають фестиваль "Березневі коти".

У сюжеті п’єси розповідається про молоду афінянку, якій вдалось зупинити війну між Спартою та Афінами завдяки жіночому сексуальному страйку. Нагадаємо, що автор цієї народної комедії – Леонід Філатов, відомий актор, телеведучий та драматург.


Андрій Любка, поет, перекладач:

– Суботнього вечора відбудуться презентації двох книжок: Юрія Андруховича "Тут похований Фантомас" та Міклоша Надя "Хоч і не красуня".

Міклош Надь – це такий собі opinion-leader, топовий угорський публічний інтелектуал, що займає антиросійську позицію. В Угорщині він входить до п’ятірки людей, що публічно про неї заявляють.

На зустрічі з угорським письменником ми поговоримо про літературу та політику, а саме: про контекст літератури в Угорщині, що угорці знають про Україну, а також вестимемо розмову про Центральну Європу.

До слова, Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді зацікавлене у поглибленні співпраці з творчими колами міста та більш тісній культурній співпраці. Тому охоче запрошує до Закарпаття письменників та музикантів, аби показувати українцям сучасну культуру Угорщини.


Детальна програма цьогорічного фестивалю "Березневі коти" – за посиланням.

Іванна Павлюк, Varosh

0 #