Культура

Срібний мольберт: як Ужгород на кілька днів став епіцентром молодих українських митців

24 Жовтня 2016 3 955

З 18 по 22 жовтня в Ужгороді проходив Всеукраїнський студентський конкурс живопису "Срібний мольберт". Його заснувала Закарпатська академія мистецтв та громадська організація "Фундація розвитку закарпатського мистецтва".

– Метою проведення конкурсу є підтримка талановитої студентської молоді, сприяння її самореалізації та творчому розвитку, обміну досвіду щодо традиційних та новітніх методик навчання образотворчому мистецтву, популяризації традицій, досягнень і потенціалу Закарпатської школи живопису. Всеукраїнський студентський конкурс з живопису "Срібний мольберт" стане одним з найбільш представницьких і престижних заходів подібного формату. Цьогорів у ньому взяли участь 45 студентів з 22-х навчальних закладів 13-ти регіонів України, – кажуть організатори.

Учасники конкурсу пройшли через три етапи виконання робіт: "Міський пейзаж", "Пейзаж" та "Портрет". Оцінювало роботи авторитетне академічне журі, до складу якого увійшли відомі митці та діячі культури України: академік, ректор Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури Андрій Чебикін; художник, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка Анатолій Криволап; професор, ректор Закарпатської академії мистецтв Іван Небесник; Народні художники України Володимир Микита, Василь Скакандій, Борис Кузьма, Золтан Мичка; Заслужений художник України Людмила Корж-Радько; академік-мистецтвознавець Олександр Федорук, директор обласного художнього музею ім. Й. Бокшая Франциск Ерфан, а також художники Вікторія Манайло-Приходько, Олександр Бабак, Петро Гулин.

– Щиро віримо, що "Срібний мольберт" виконає свою основну місію – створить майданчик для виявлення й підтримки юних талантів, їх творчого зростання і самовираження. Сподіваємося, конкурс неодмінно стане традиційним і з часом знайде свій, оригінальний і колоритний формат. А допоможе у цьому моральна підтримка і заохочення конкурсантів з боку медіа, соціальних мереж, діячів культури і освіти, цінителів мистецтва та усієї небайдужої спільноти, – каже ректор Закарпатської академії мистецтв, професор, Іван Небесник.

Переможці конкурсу у трьох номінаціях отримали відзнаки та дипломи за І, ІІ і ІІІ місце, грошові премії, а також спеціальні відзнаки – Почесні Дипломи Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури.

– У складі журі 2 лауреати Національної премії ім. Т. Шевченка, 2 академіки, 2 професори, 4 народних художники, 2 заслужених художники, інші визначні особистості. Це задає високу планку критеріїв оцінки, але мотивує краще розкрити свої здібності й талант. Саме для цього ми й організовуємо подібний захід. Щоб показати різні школи і напрями, якими рухається сучасне українське мистецтво. І показати як саме воно може консолідувати нашу країну і суспільство у складні часи, – розповідає голова оргкомітету "Срібного мольберту" Роберт Бровді.

В квітні в Ужгороді також презентують "Галерею одного художника". Головна ідея – виставка одного митця триватиме протягом одного тижня. Конструкція галереї створюється вже зараз, а розташована вона буде на площі біля пішохідного мосту. Доступ до неї матимуть усі закарпатські художники: як імениті, так і початківці. Організатори планують щорічноно презентувати 50 експозицій від 50 митців.

Varosh

0 #