Культура

Sziget 2015: примітки для “незайманих”

6 Серпня 2015 4 438

10-17 серпня на дунайському острові Обудаї двадцять другий рік поспіль відбудеться найбільший фестиваль Європи – Sziget. Організатори радісно звітують: квитки вже придбали сігетці з 89 країн, програма фестивалю складається з артистів з 47 країн світу і цього року відвідувачів буде більше, ніж минулорічні 400 000 людей. На острові киплять останні приготування.

Такий великий і могутній Sziget для резидентів Закарпаття – це щось на зразок добре організованої вечірки за воротами. У кожного є знайомий, який був на фестивалі не раз, і не три, а може й десять. Але ще існують ті, кому на Острові Свободи побувати не довелось. Саме настановами для "незайманих" – хто за кілька днів поїде на Sziget вперше – ми розпочинаємо серію матеріалів про найкращий фестиваль.


Віза


Так, це записка від Капітана Очевидність: для перетину митного кордону між Україною та Угорщиною необхідна наявність закордонного паспорту та дійсна шенгенська віза.


Дорога


Будь-яким зручним поїздом добираємось до Чопа. Проходимо контроль. Після чого 15 живописних хвилин в електричці Чоп – Захонь. Знов контроль. Посміхаємось. Чемно повторюємо "Sziget" у відповідь на всі запитання, якщо рівень володіння угорською не перевалює за три ламаних слова. З Захоні добираємося до Будапешта електричкою, без пересадок тривалість подорожі близько 4,5 годин.

Тут варто наголосити на існуванні акції від угорської залізниці MÁV: під час придбання квитка Захонь – Будапешт – Захонь потрібно вказати, що ви прямуєте на фестиваль. На квиток надається знижка 50%. Але для завершення цієї процедури необхідно, після проходу контролю на фестиваль, проштампувати квиток у фестивальному представництві MÁV – без такого штампу знижка буде недійсна і повернутися додому безкоштовно не вдасться. Вартість залізничних квитків та розклад руху потягів шукайте на офіційних сайтах.

З вокзалу Nyugati добиратись 20-25 хвилин: трамвай № 4-6 – на третій зупинці – Margit Híd-Budai Hídfo перехід на станцію міської електрички HÉV, необхідний напрям Szentende/Békásmegyer. Зупинка фестивалю називається Filatorigát (4-а зупинка).

З вокзалу Keleti (40-45 хвилин): червона лінія метро M2 у напрямку Déli Pályaudvar до станції Batthyányi Tér (5-а зупинка) звідки пересідаємо на міську електричку HÉV (це кінцева) і прямуємо до станції Filatorigát (5-а зупинка).

З вокзалу Déli (25-30 хвилин): червона лінія метро М2 у напрямку Örs Vezér Tér, а далі все як в маршруті з вокзалу Keleti –станція Batthyányi Tér (2-а зупинка) звідки пересідаємо на міську електричку HÉV (це кінцева) і прямуємо до станції Filatorigát (5-а зупинка). Рухайтесь разом з натовпом до входу на фестиваль!

Якщо ви плануєте подорож автомобілем – карти в руки, чи GPS, чи хоча б maps.me завантажте. Не забудьте вивісити оголошення про наявність вільних місць в машині на BlaBlaCar – цим залюбки скористаються ті, хто не фанат вагонів, а власного транспортного засобу немає. Врахуйте, що вартість тижневої парковки на фестивалі варіюється від 55€ до 95€ за один автомобіль, але квиток на паркування дозволяє лише одноразовий в’їзд. Тобто, якщо покинете стоянку, ви зможете повернутися лише після придбання ще одного паркувального квитка. Територія паркінгів охороняється, але ніхто не несе відповідальність за саме авто і речі залишені в ньому. Для трейлерів – окремий кемпінг з фіксованою ціною 130€.


Сіті-пас


Sziget-Budapest CityPass – це така магічна стрічка, котра неодмінно має з’явитися на зап’ясті поряд з браслетом фестивалю, якщо не хочеться морочитись з купівлею квитків на все, що буде пересувати містом ваше щасливе тіло.

Крім того, що це безлімітний абонемент на громадський транспорт і човни Sziget, що курсують від центру міста до території фестивалю, це ще й дисконт. Ви можете відвідати всесвітньо відомі купальні та пляжі Будапешта. Один візит до купальні або пляжу на ваш вибір можна здійснити безкоштовно, а потім — відвідувати будь-які купальні та пляжі необмежену кількість разів зі знижкою 20%. Значні знижки також на квитки до музеїв та екскурсії містом на двоповерховому автобусі або автобусі-кабріолеті.

Коштує таке задоволення 33€ на 13 днів – з 6 серпня (00:00) до 18 серпня (24:00) та 12€ на 2 дні – дійсний з дня придбання до кінця наступного дня (24:00). Придбати можна в аеропорту ім. Ференца Ліста (Liszt Ferenc), в туристичному інформаційному пункті на залізничному вокзалі Keleti та в касах біля входу на фестиваль.


Перепустки на фестиваль


Придбати квиточки можна он-лайн на сайті szigetfestival.com.ua чи в касах на вході.

Тижнева перепустка на фестиваль коштує 269€, п’ятиденний квиток 239€ – сюди також входить проживання в базовому кемпінгу та душ. Пятиденний квиток можна "покращити" до тижневого з відповідною доплатою 30€.

Денні квитки по 60€, за винятком -1 дня з концертом Робі Вільямса – тут попросять 65€. Тривалість одноденного квитка – з 11:00 до 8:00 наступного дня. Душ і кемпінг доступний при перебуванні від 2 днів і більше.

Діти до 11 років проходять на острів безкоштовно. Особи до 14 років перебувають на території фестивалю у супроводі дорослих.


Проживання


Якщо у вас тижневий, п’ятиденний чи денний квиток на два дні поспіль – у вашому розпорядженні базовий кемпінг. Отут можна закінчити історію про проживання саме на території фестивалю, бо на фестивальному шляху ще не зустрічалися мені "нормальні люди", які б платили за кемпінги та апартаменти, що їх Sziget пропонує в ціновому спектрі від 65€ ледь не до 800€ за тиждень перебування.

Couchsurfing і подобові квартири в місті ніхто не відміняв, якщо проживання в наметі не входить в ваше уявлення про відпочинок.


Зберігання


Є таке поняття як "локери" – це камери зберігання, куди можна сховати паспорт і совість, наприклад. Але тільки встигнеш дізнатися про це і одразу отримуєш попередження – локерів вистачить не на всіх.


Гроші


На фестивалі Sziget діє безготівкова система розрахунку за всі товари (напої, їжу, сувеніри) за допомогою фестивальної картки Festipay, яка оформляється на території фестивалю і на яку зараховуються угорські форинти (HUF). Можна також користуватися банківською карткою, якщо вона має функцію PayPass. З гривневої картки буде відбуватися подвійна конвертація валюти, тому неуникні втрати. На території острова є банкомати OTP Bank.


Мобільний додаток


Ще одна штука, яку варто мати при собі, якщо берете на фестиваль девайс дещо потужніший, ніж нокіа з ліхтариком – доступна для iOS та Android безкоштовна аплікація Sziget. Вона допоможе швиденько зорієнтуватися по території, новинах та лайн-апах фестивалю. Відзначаєте цікавих виконавців та події, і ваш телефон нагадає вам про все необхідне за 15 хвилин до початку дійства.


Правила


Колючо-ріжучі предмети, скло, заборонені препарати та наркотичні речовини, газові горілки і піротехніку – не можна. Цигарки – максимум 20 пачок цигарок, 10 пачок сигарілл та 10 штук сигар на одного персонажа, але з цим можуть не погодитись наші прикордонники. Безалкогольні напої – 1 пластикова пляшка, максимум 2,5 л на одного сігетця. Алкоголь – купувати лише на території фестивалю. Їжу можете нести, але в кількостях, які не викличуть в організаторів підозру комерційного призначення багажу. Парасольку наполегливо рекомендують замінити дощовиком. Уникати небезпечного сексу і дбати про ближнього свого закликають турботливі організатори.

Будьте чемні, але не надто. Винахідливість ніхто не відміняв! На вході займіть чергу там, де контроль здійснюють студенти-волонтери, а не професійні секюріті, раптом щось… Правила правилами, а Острів Свободи придумали для того, щоб добре провести час. Не губіть документи і здоровий глузд, уникайте пошкоджень. Не забувайте повідомляти близьких та рідних, що з вами все дуже добре. І пам’ятайте: кожного разу, коли хтось неправильно транслітерує назву фестивалю з "Сігет" на "Зігет" – десь в світі плаче один маленький антифашист.

Катя Маріаш, Varosh

Фото: прес-служба Sziget

0 #