Культура

Виставка “СлободаКульт” у Совиному гнізді

20 Травня 2018 1 179

15 травня в ужгородському культурно-історичному центрі "Совине гніздо" презентували виставку форуму "СлободаКульт". Експозиція налічує близько 60 робіт, які знайомлять глядача з життям Слобідської України.

Чи знаєте ви Слобожанщину? Для закарпатського глядача це цікава та нерозкрита тема, адже звідси до Європи ближче, ніж до Києва, – що казати про Харків, Суми чи Донбас? У рамках форуму "СлободаКульт" закарпатському глядачеві пропонують об’єктивний погляд на цей регіон – без масок та прикрас.
Під час відкриття форуму керівник "СлободаКульту" Ольга Сагайдак підкреслила: "Головні кордони – у нашій голові, тому цим проектом ми намагаємося ці кордони подолати".

З-поміж експонованих об’єктів є зразки радянського живопису, який нині рідко де побачиш, роботи на військову тематику та сучасне мистецтво, що підкреслює контраст між Україною тоді й зараз. Жанрово тут представлені живопис (олія, темпера, оргаліт), графіка (офорти, ліногравюри, вугільні рисунки), принти, фото- та відеоарт тощо.

Мистецтвознавець Оксана Гаврош зазначає: "Завдання показати регіон таким, яким він є, у обмеженому просторі – надскладне. Ця виставка цікава тим, що ми мало знаємо про Слобожанщину, знайомі лише з окремими авторами. Все цікаво продумано, адже увага не сконцентрована тільки на роках незалежності, але показує і те мистецтво, яке квітнуло в радянські часи й від якого ми сьогодні намагаємося відкараскатися. Натомість куратори чесно показали, чим жила і дихала Слобажанщина в ті роки, і якою є зараз".

Триватиме виставка впродовж двох тижнів – до 29 травня 2018 року й завершиться із кінцем форуму "СлободаКульт".

Текст: Ксенія Шокіна
Фото: Наталія Павлик
Культурно-мистецька фундація Brovdi Art

0 #