Мода - Архів

Олеся Бубич про найкращі десерти, складну “кондитерку” та іноземний досвід

15 Березня 2016 7 179

Мукачівка, Олеся Бубич пройшла навчання у Барселоні та Парижі і сьогодні тішить своїми неймовірними десертами закарпатців.


Початок


Все почалося роки три тому, коли я поїхала в Бельгію жити в сім’ю. Через надлишок вільного часу я почала там випікати різні десерти, шукати рецепти в іноземних блогах і на форумах. А потім все частіше мені попадалися десерти сучасної кондитерки, я не уявляла, як таке можна створити. От тоді і зародилася моя цікавість до складних десертів, а будучи в такій гастрономічній країні, моє захоплення тільки ще більше зросло.


Навчання


Я провчилася всі 5 років на факультеті міжнародних відносин з УжНУ, про що я ні скільки не жалкую. Кондитером ніколи не мріяла бути, тому я рада, що почала вивчати кондитерську справу за кордоном, де її досконало знають, цінують і вдосконалюють. Я пройшла навчання в Барселоні та Парижі, постійно відвідую мастер-класи французьких та іспанських кондитерів, вивчаю методику роботи кожного із них, але це все короткі курси і стажування. Звичайно, мені хочеться повчитися цілий рік десь у хорошій школі, щоб бути повноцінним спеціалістом в своїй сфері. Але поки відточую ті знання, які є вже зараз і збираю ще більше з усіх усюд, де є можливість їх отримати. Я вважаю, що в моїй справі це досвід і практика. До того ж, бути студентом ніколи не пізно.

Кілька разів у Києві дивилася, як шефи Франції працюють на демонстраційних заняттях, хоча звичайно, цікавіше бути на практичному курсі, як було за кордоном, коли ти сам працюєш з певним рецептом, а шеф тільки коригує і підказує. В обох випадках потрібно все пройти вдома знову, самій переробити, зробити без вчителя і домогтися такого ж самого результату. Звичайно, не все проробляю з точністю, бо в Україні нема багатьох інгредієнтів і продуктів, тож доводиться підлаштовуватися до наших умов.


Викладання


Нещодавно мене запросили консультантом до однієї нової кондитерської у Львові, за рекомендацією моїх клієнтів. Було надзвичайно приємно і хвилююче водночас, бо не мала такого досвіду раніше, а ще для мене це значило, що мені довіряють, як кондитеру. Ми тиждень працювали з наданими мною рецептами, де я пояснювала технологію і процеси приготування різних складових десертів, кондитери самі проробляли всі етапи, а я контролювала процес. Рада, що вони успішно запустили цей проект і вже завоювали серця багатьох львів’ян.

Клієнти знаходять мене самі: пишуть у фейсбуці або через інстаграм, а також передають мій номер телефону один одному. Поки я не маю свого сайту з каталогом робіт та портфоліо, але це в моїх найближчих планах так само, як і візитівки та логотип.


Самоосвіта


Я стежу за професіоналами і це в основному іноземні шефи, які постійно креативлять та вражають своїми роботами і незвичними поєднаннями. Українських талановитих кондитерів не так вже й багато. Я знаю лише одиниці, ким я захоплююся або можу рівнятися. А "пафосних", звісно, достатньо, та вони мені не цікаві і їхня творчість також.

Багато подорожую. У кожному новому місті і країні, в яких я буваю, я вибірково відвідую кондитерські і куштую місцеві десерти, беру для себе якісь ідеї, звертаю увагу на сервіс, концепт та стиль самого закладу. Часто везу з-за кордону інгредієнти, які важко або неможливо дістати в нас. Але, чим далі, тим важче мене здивувати, стаю все більш вимогливою до смаку і до якості десертів. На жаль, в Україні я мало де можу дозволити собі скуштувати десерт із задоволенням.

Що ж до фірмових десертів, то медовик, це єдине, що я робила найчастіше за останній час для своїх рідних, тому, можливо, я б назвала його фірмовим. Хоча мені не цікаво робити одне і те ж саме довгий час. Я постійно працюю над новими техніками, проробляю невідомі десерти або ж доповнюю і вдосконалюю старі: з новим досвідом випробуваний рецепт бачиться в зовсім іншому світлі.

Росана Бісьмак, Varosh

Фото: Олеся Бубич

0 #