Новини

Український фільм “Поводир” покажуть в Ужгороді та Мукачеві

9 Жовтня 2014 4 257

На жовтень та листопад запланований всеукраїнський тур українського фільму "Поводир" висунутого на премію "Оскар".

Оскарівський комітет України вибрав історичну драму "Поводир" режисера Олеся Саніна, для представлення України в 2014 році на 87-й церемонії вручення премії "Оскар" в номінації "Кращий фільм іноземною мовою".

В основі сюжету фільму – Україна, тридцяті роки. Американський інженер Майкл Шемрок разом із сином приїжджає до Харкова допомагати будувати соціалізм. Тут він закохується в актрису Ольгу Левицьку, на яку давно поклав око червоний комісар. За трагічних обставин американець гине, а його сина рятує від переслідувачів сліпий кобзар. Не маючи інших шансів вижити на чужині, хлопець стає поводирем. Їх подорож, повне небезпечних пригод, відбувається на тлі драматичних сторінок української історії та руйнування людських доль. Фільм про любов, вірність, підлості і зраді в кращих традиціях голлівудського кіно. Знято на основі реальних фактів і свідоцтв.

Головні ролі в картині виконали Джефф Бареллі, Станіслав Боклан, Антон Святослав Грін, Джамала та Олександр Кобзар. В епізодах знялися українські письменники Олександр Ірванець та Сергій Жадан, кобзар Тарас Компаніченко, більш 100 незрячих з усієї України та мандрівні музики київського, харківського і львівського кобзарських цехів. Продюсерами картини виступили Максим Асадчий, Ігор Савиченко і режисер Олесь Санін.

Перший фестивальний показ фільму "Поводир" відбувся 16 липня в рамках Національної та Міжнародної конкурсних програм Одеського кінофестивалю. "Поводир" був відзначений двома призами кінофестивалю. "Золотий Дюк" за "Кращу акторську роботу" одержав актор Станіслав Боклан за роль сліпого кобзаря Івана Кочерги. Також журі Національної конкурсної програми нагородило дипломом за візуальне рішення фільму оператора "поводиря" Сергія Михальчука.

Національна прем’єра картини відбудеться 12 листопада 2014 року. Прокат запланований з безпрецедентним для національного кіно розмахом – фільм буде показаний в усіх кінотеатрах України.

Український Оскарівський комітет з 1 до 29 серпня проводив прийом заявок на участь у відборі фільму-номінанта від України на премію Оскар в номінації "Фільм іноземною мовою" і прийняв до розгляду три фільми: "Плем’я" режисера Мирослава Слабошпицького, "Поводир" режисера Олеся Саніна та" Трубач" режисера Анатолія Матешко.

Показ стрічки в Ужгороді та Мукачеві розпочнеться з 12 листопада.

Varosh

0 #