ІІI-й Парад сажотрусів в Мукачеві

27 липня мукачівський сажотрус Берталон Товт, якого в народі називають Берті-бачі (дядя Берті), святкує день народження. Містяни і гості вітають його і урочистою ходою, в тематичних костюмах під музику проходять вулицями міста до парку Перемоги, де святкування продовужеється.

Батьківщиною сажотрусів вважається Данія, коли у 1639 році литовець Гудман Ольсен займався чищенням димоходів в замку короля Крістіана IV в Копенгагені. А у 1728 році в Копенгагені сталася велика пожежа, яка знищила майже половину міста, після цього проблема впорядкування камінів і димоходів набула державного рівня, а сажотруси стали важливими особами.

Така важлива особа є і в Мукачеві – людина-пам’ятник Берталон Товт, або, як в народі його називають – Берті-бачі. Сажотрус, який в Мукачеві займається цим ремеслом з 1973 року і якому у 2010 на центральній вулиці міста встановили пам’ятник.

27 липня в нього день народження. І вже втретє в Мукачеві святкується «Парад сажотрусів», який одночасно є днем ремесла і днем народження Берті-бачія. Тож привітаємо іменинника з 69-річчям разом.

ІІІ Парад сажотрусів в Мукачеві відбудеться за участі іноземних колег Берталона.

З Угорщини до параду долучаться представники профспілки угорських сажотрусів: Peter King, Kin Róbert, Nagy Zsolt, Gabor Bohn, Balázs Kovács. Естонія відрядила делегатів: Hillimar Heinroos, Teet Võhandu, Raul Ront. Львівська гільдія сажотрусів також не залишиться осторонь і відрядить своїх представників.

Традиційно веселим костюмованим парадом пройдемось вулицями міста, дізнаємось історію виникнення ремесла сажотрусів, зайдемо потерти ґудзика пам’ятнику сажотрусу – на вдачу, загадаємо бажання між двома однаковими сажотрусами. Традиційно привітає мукачівського сажотруса Майстерня Карамелі, яка готує сюрприз до заходу, та Кондитерський дім "Bondarenko" випікає вітальний торт імениннику.


Читайте також:

Фото: Рома Кайман для Varosh

0 #