Відгуки міжнародного фестивалю документального кіно “Їглава”

– 24-26 квітня Чеський центр у Києві, Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові, ILKO Gallery запрошують на "Відгуки міжнародного фестивалю документального кіно "Їглава" в Ужгороді".

Міжнародний фестиваль документальних фільмів "Їглава" – це свято авторського документального кіно і найбільша подія у цій галузі в Центральній і Східній Європі. Фестиваль в цілому – це артефакт, який запрошує до роздумів над життям у світі з різних перспектив. При створенні програми не використовуються звичайні фестивальні моделі і рутинний прагматизм. Передусім "Їглава" шанує сміливість і ризик.

У рамках події відбудуться покази фільмів та дискусії за участю чеських режисерів, драматургів та продюсерів. А також особливим гостем події буде офіційний представник фестивалю "Їглава" Тереза Свадошева (Tereza Swadoschová), – кажуть організатори.


Програма події в Ужгороді:

24 квітня

18.00 – Про Їглаву / O Jihlave

Анімований фільм представляє історію та сучасність Їглави. Нетрадиційно, зрозуміло, дотепно і дуже достойно відкриваємо для себе Їглаву і її найважливіші події від знахідки родовищ і видобутку срібла, через виготовлення монет, історичні події, як-от пожежі, окупація шведськими військами чи промисловий розвиток міста завдяки виробництву солоду та пива.

Так митці за допомогою анімації відтворюють образ міста Ґустава Малера, яке присвоїло собі важливий символ – фігуру Їжака.


18.15 – Свобода для Сметани / Svoboda pro Smetanu

"Я ніколи не виправлюся!" – проголосив Роман Сметана у суді. Він домальовував політикам щупальця і підписував, що вони – брехуни, злодії, корупціонери і проститутки. Зрештою на нього доніс колега, теж водій автобусу. Його судила дружина одного з помальованих політиків. Він пошкодив приватну власність.Заплатив штраф у 15 тисяч крон. Всі інші покарання не визнав.


25 квітня

18.00 – Повернення до Адріапорту / Návrat do Adriaportu

У 1975 році чеський професор економіки Карел Жлабек запропонував і розрахував у співпраці з інженерами Прагапроекту найкоротше сполучення Чехословаччини з Адріатичним узбережжям за допомогою тунелю. Матеріал після викопування тунелю під територіями ЧССР, Австрії та Словенії мав бути використаний для будівництва штучного острову в Андріатичному морі. Острів мав називатися Адріапорт і належати Чехословаччині.

Ігровий документальний фільм розповідає про зустріч комуністичного президента Ґустава Гусака з професором Жлабеком, який розповідає йому про свій проект.


18.15 – Труба / Roura

Фільм був відзначений у конкурсній програмі документальних фільмів Міжнародного кінофестивалю Карлові Вари як найкращий документальний фільм тривалістю більше 30 хвилин, а за рік до цього представлений на фестивалі Docu Talents from the East. Стрічка показує буденне життя людей, які мешкають поблизу газового трубопроводу, що веде з сибірського Уренгою до українського Ужгорода, і є одним з головних шляхів російського транспортування газу.


26 квітня

14.00 – "Україна – як поема"/ Ukrajina jedna básen

Цикл кінематографічної антології, яка представляє сучасних українських поетів. Фільм виробництва «Вітряні млини», режисером першої частини, з Юрієм Андруховичем, являється Ян Антонін Пітінскі.

Юрій Андрухович (1960 р., Івано-Франківськ) пише вірші, тексти пісень та прозу, займається есеїстикою, перекладає з англійської, німецької, польської та російської мов. Закінчив редакторське відділення Українського поліграфічного Інституту у Львові, потім навчався у Літературному Інституті ім. О.М. Горького в Москві, працював журналістом. Дебютував зі збіркою поезій "Небо і площі" (1985 р.), згодом з’являються у світ наступні п’ятнадцять його книг. Чеською мовою виходить його роман "Рекреації" або "Свято Воскреслого Духа" (2006 р., оригінал 1997 р.) та збірка есеїв "Моя Європа" (разом із А. Стасюком, 2009 р., оригінал 2001 р.). Ю. Андрухович являється представником антології сучасного українського оповідання "Експрес Україна" (2008 р., ред. Ріта Кіндлерова), і антології "Україна, давай, Україна!" (2012 р., ред. Луція Ржегоржікова та Марко Роберт Стех).


14.15 – Не вкради/Nepokradeš

Фільм розкриває тему крадіжок у магазинах як систему підривної діяльності. Режисер піднімає питання моральності в крадіжці, і намагається показати героїв у момент скоєння злочину, пояснюючи їх погляди і мотиви.


14.30 – Випадок Церванової / Kauza Cervanová

Майже сорок років тому у Словаччині вбили молоду жінку. Досі група чоловіків, засуджених за той злочин, марно намагається довести, що вони стали жертвами терору судової системи. Режисер загалом неприховано симпатизує засудженим і на їхньому прикладі показує несправедливість судової влади у своїй країні.

Одного разу засуджених зібрали перед камерою, а саме у момент підтвердження вироку у 2006 році. Їхні стомлені вирази облич вражають більше, ніж сказані слова, докори, злість чи смуток. І розуміння того, що вони вже не можуть це змінити.



Контактні телефони: 098 213 94 75, 066 818 78 99 Людмила.


0 #