Думки

Перший візит до стоматолога: коли та як його правильно організувати

15 Лютого 2019 1 936

Лікар-стоматолог Маріанна Коршинська-Маді у декретній відпустці вирішила заснувати Школу Усмішки «Goodmood Dentistry». Головна ідея проекту – пропагувати правильний підхід догляду за зубами змалечку. Не всі знають, що перше відвідування стоматолога повинно відбутися протягом першого року життя, а точніше після прорізування першого зуба — 6-8 місяць, зазвичай. Також у Маріанни з‘явився своєрідний блок відповідей на «мамські» запитання. Власне, так з‘явилась ідея поєднати прогулянки на свіжому повітрі з корисними знаннями.

Розповідаємо про цю ідею, а також про те як зробити перший візит до стоматолога по-справжньому приємним та результативним.

– Декрет – не вирок і треба шукати альтернативу – з таких думок розпочався мій шлях до Школи Усмішки. Спочатку з‘явився блог goodmood_dentistry (доброзичлива стоматологія), аби не «деградувати» і тримати себе в тонусі, а вже потім і сам проект. І він не останній, до речі. Період декретної відпустки пішов мені на користь. Я почала замислюватись про важливість раннього догляду за ротовою порожниною, так як це стосувалося безпосередньо мене і моєї дитини. І не тому, що знань не вистачало, просто таких маленьких пацієнтів в мене не було, на жаль, – розповідає Маріанна.

Школа Усмішки – це проект, де діти та їх батьки навчаються правильного догляду за ротовою порожниною, коли, чим, а головне як цим всім користуватися, запобігати ранньому карієсу, займатися безлікарською профілактикою вдома. Батьки також отримують інформацію про «протикарієсну дієту», коригування шкідливих звичок тощо, дітки ж отримують подарунки і веселі спогади.

Зазвичай все проходить у форматі лекцій та майстер-класів. Всі мають змогу протестувати певні засоби і предмети гігієни, спробувати на смак, пощупати, роздивитись.

Є декілька вікових категорій (0-1, 1-3, 3-6 років), так раціональніше для батьків. Вони отримують потрібну і актуальну інформацію. Та і для дітей цікавіше. До прикладу, старшим вже можна підібрати індивідуальні предмети гігієни, поставити правильно руку і щітку в ній та інше.

– Також планую проводити навчання в стоматологічному кабінеті, аби одразу дітки адаптувались до лікарського прийому. Проект має підвищити рівень стоматологічного здоров‘я, адже воно починається з перших днів, а навіть і до народження. Впевнена, що трохи просвітницької діяльності нікому не зашкодить, – каже Маріанна.


Поради від лікаря. Далі – пряма мова:

Перший візит до стоматолога

Перший візит до стоматолога. Такий хвилюючий для усіх. Впевнена, що у вас в думках: «Тільки, щоб все було добре, тільки б лікар справив хороше враження, тільки б не було, як колись у мене в дитинстві…».

Перший візит за рекомендацією Американської асоціації дантистів повинен відбутися після першого прорізаного зубчика, або в 1 рік, якщо зубів ще немає. Тому вік не має значення, не відкладайте прийом на тоді, коли дитина буде більша і, можливо, з проблемами.

Але, якщо вже так сталося, то є декілька пунктів, які ви, батьки, мусите виконати перед відвідуванням стоматолога (та і усіх інших лікарів):

*

Підготуйте дитинку до прийому: розкажіть, куди ви будете йти, для чого, як лікаря звуть, що він/вона лікує, можете навіть показати як це робиться ( рольові ігри, мультики про стоматолога (у «Фіксиках», до прикладу, є серія). Головне тут – лікар завжди хороший, він допомагає.

*

НІКОЛИ не обманюйте дитину, що тьотя тільки подивиться, нічого робити не буде! Якщо ви йдете на профілактичний огляд, тоді так і кажіть, що це буде тільки огляд, але якщо вашу дитинку цілу ніч болів зуб і ви знаєте, що зараз буде лікування, то скажіть, що можливо буде неприємно, але це необхідно зробити і т.д. Дивлячись який вік, є різні типи діалогів.

*

Старайтесь уникати в своїх іграх, розмовах таких слів, як біль, укол, свердлити або, що найгірше: «будеш нечемний – відведу тебе до стоматолога»…

*

Поведіть дитину до лікаря на профілактичний огляд, навіть якщо ви бачите, що все гаразд (на ваш погляд). Нехай познайомиться, побачить кабінет, покатається на кріслі і пограється з добрим лікарем. Це найкращий варіант першого візиту. Психологічна адаптація дуже важлива!

*

Якщо ваша дитина боїться лікарів, попросіть стоматолога, аби він не одягав білої уніформи.

*

Краще, аби дитину приймав саме дитячий, але варіант сімейний стоматолог також підійде.

*

Дитина відчуває ваші переживання і страх, тому заспокойте, в першу чергу себе, а потім вже ваше чадо. Не бійтесь стоматологів!

*

І на останок – від вас залежить успіх лікування рівно на 50%.

Лікар-стоматолог Маріанна Коршинська-Маді для Varosh

0 #