Культура

Різдво по-європейськи: в Хусті почав працювати різдвяний ярмарок

22 Грудня 2015 3 835

Про те, що в Хусті планується відкриття різдвяного ярмарку, ми знали давно і дуже чекали вихідних, щоб поїхати туди. Нам кортіло спробувати обіцяний організаторами street food, прикупити дарунків до свят та і просто побути на першому в Закарпатті різдвяному ярмарку на європейський зразок.

І ось ми тут – на головній площі містечка, посеред стильних будиночків із натурального дерева із святковими декораціями, під звуки старого і доброго різдвяного джазу їмо яблука в карамелі і спілкуємося із щасливими продавцями.

У неділю в обідній час на ярмарку вже людно: діти їдять солодощі, бігають площею, дехто танцює, дорослі дегустують глінтвейн, медові наливки, ковбаски та шашлики, спілкуються і фотографують усе навколо.

На ярмарку представлена різна продукція: від сувенірної до лікувальної, можна також скуштувати і street food. Тут продають шашлики, ковбаски та печену картоплю із шкварочками, чорні бургери, домашню випічку, пряники, макаронс, тістечка, яблука в карамелі тощо. Все це можна запити глінтвейном та іншими гарячими напоями, а ще тут дають скуштувати закарпатські вина, медовий бальзам чи настоянку, або ж продегустувати справжню закарпатську домашню паленку.

Кому кортить прикрасити оселю, може вибрати святковий віночок, гірлянду, декоративну ялинку та інші різдвяні аксесуари і прикраси. В якості подарунка чи просто для себе можна придбати щось із вовняних виробів: шкарпетки, капці чи безрукавку. А ще на ярмарку продаються теплі і якісні чобітки.

Є тут і «медовий» будиночок, де можна поласувати глінтвейном, скуштувати алкогольні напої на основі меду, а також придбати мед, пилок, прополіс, медові композиції, олії та креми.

До святкового столу тут можна купити ковбаси: із індички, із телятини, із баранини або ж справжню закарпатську пікницю, а також сало, бринзу, вурду, натуральне вершкове масло, сметану, вершки чи домашній сир.

Одним словом, кожен на ярмарку знайде собі щось до душі.

Додому ми їхали із повними торбами подарунків, наспівуючи різдвяних пісень і з чудовим настроєм. Частково від глінтвейну, але здебільшого через те, що побували у справжній святковій передріздвяній Європі.

Катя Брижань, Varosh

Фото: Маріан Логойда

0 #