Життя

Аніта Дорон: як режисер, родом з Берегова, працює з Анджеліною Джолі над мультфільмом

21 Лютого 2017 7 190

Режисер та сценарист Аніта Дорон, родом із Берегова, є автором сценарію повнометражного мультфільму "The Breadwinner" ("Годувальниця"), що розповідатиме про нелегке життя дівчинки у Афганістані. Продюсером стрічки є відома американська акторка Анджеліна Джолі.

42-річна Аніта Дорон народилася у Берегові, на Закарпатті. Нині вона мешкає у Канаді і є режисером, сценаристом, продюсером, оператором, автором сценаріїв багатьох фільмів. Серед них фільм "The Lesser Blessed" (2012) за романом канадського письменника Річарда Ван Кемпа, що отримав найвищі нагороди на кінофестивалях у Канаді. Є також автором інших стрічок "The End of Silence" (2006), "Europa", "East" (2010) тощо. Аніта відома як активіст спільноти TED, а ще є сценаристом та оператором кількох музичних кліпів сучасних канадських виконавців.

У своєму блозі розповідає, що її батьки були альпіністами, і влітку часто виїжджали до гірських районів Грузії і Вірменії. Аніта каже, що саме батьки вплинули на її власний світогляд. "З раннього віку я почала шукати істину, оскільки мої батьки не погоджувалися з тим, що каже єдина офіційна партія", – розповідає вона.

Згадує, що написала свій перший вірш після сімейної поїздки на Чорне море, коли їй було п’ять років. Ці короткі віршовані рядки справили сильне враження на її матір, тож вона заохочувала доньку продовжувати писати вірші. Аніту записали до поетичного гуртка, і деякі з її віршів навіть потрапили у місцеву пресу. Згадує, що один із опублікованих віршів піддався жорсткій критиці, "адже читачі не повірили, що його написала дитина".

А далі почалося захоплення кіно. Її батько захоплювався фотографією. А ще навчив вправлятися з аматорською кінокамерою. Тому 12-річна Аніта вирішила зробити свій перший фільм.

Об’єктом вирішила обрати річку Верке, яка на той час вже була забруднена відходами.

Аніта розповідає, що вирішила дізнатися, чому це відбувається. Врешті-решт її викликали до кабінету заступника мера міста разом з батьками, де переконували зупинити зйомки. Інакше погрожували, що батьки втратять роботу. Однак батьки не заборонили дівчинці продовжити зйомки.

"Місто, де я народилася має 3 різні офіційні назви – угорською, українською та російською мовами. Там було 8 шкіл, 3 фабрики і одна гора. А також штучна річка під назвою "Верке" (що значить "Кривава") – через кров робітників, які викопували її. У моєму дитинстві в цій річці вже ніхто не міг плавати, як раніше, оскільки вона була отруєна відходами. 

Друг мого батька мав 8-мм камеру. Тож я вирішила зняти фільм про забруднення річки та взяти інтерв’ю у людей, які пам’ятали її ще чистою. Однак ніхто не хотів говорити з нами, можливо за винятком кількох п’яниць… А одного разу нас з батьком викликали до кабінету заступника мера. Я взяла камеру, адже сподівалася, що буде шанс взяти інтерв’ю у представника влади і розпитати про ситуацію з річкою. Але замість цього нам сказали, що якщо ми не припинимо нашу "таємну зйомку", то моїх батьків звільнять з роботи… Тоді вже я зрозуміла, якою потужною силою є кіно", – розповідає Аніта.

Згодом вона вирішила емігрувати з СРСР і це вдалося здійснити після періоду "перебудови". Спочатку це був Ізраїль, а далі Торонто (Канада). Там з 1998 по 2001 рік Аніта навчалася у Ryerson University, де опанувала теорію кінематографії, навчалася на сценариста та режисера. У 2002 році працювала як стажер над фільмом "Арарат" режисера Атома Егояна, який був представлений на Канському фестивалі.

Вже під час навчання зняла короткометражну стрічку "Симулякр", який отримав премію на міжнародному фестивалі як найкращий студентський фільм.

Також Аніта є автором графічної фантастичної новели "Lola Grimm and the Humanity Machine" (2012).

Нині працює над повнометражним мультфільмом "The Breadwinner", до якого вдалося залучити в якості продюсера акторку Анджеліну Джолі.

"Мільйони молодих дівчат, як Парван ростуть сьогодні під гнітом або під час конфліктів, і змушені допомагати своїм сім’ям вижити в цих умовах", – каже Джолі. – Я рада можливості працювати з талановитою командою художників, яких я знаю, аби віддати належне силі, мужності та культурі афганського народу".

Сценарій фільму заснований на книзі канадської письменниці Дебори Елліс. Фільм розповідатиме про життя дівчинки на ім’я Парван, яка живе під режимом талібів в Афганістані, і змушена видавати себе за хлопця, аби допомагати родині у той час, коли її батька несправедливо ув’язнили.

Фільм має вийти на екрани у серпні 2017 року.

Олександр Ворошилов, Varosh

0 #