Новини

Перший інвестор: книга Володимира Панова про формування ефективної стратегії залучення інвестицій

30 Листопада 2018 1 603

Управлінець, громадський діяч та фахівець у сфері менеджменту, залученні інвестицій та реалізації інвестиційних проектів в Україні Володимир Панов презентував книгу «Перший інвестор». У монографічному виданні іде мова про формування ефективної стратегії залучення інвестицій, про досвід інвестиційного прориву Закарпатської області, про втрачені можливості та нові вимоги часу.

«Ця книга – не просто екскурс в історію економіки краю. Це – доступний курс для загального розуміння тенденцій у сучасній економіці, інвестиційній політиці та, навіть, соціальному середовищі», – відгукуються про книгу науковці.

У своїй роботі автор описує власний, майже 20-річний, досвід втілення стратегії економічного розвитку України, над чим працював з різними командами, експертами і спеціалістами. До книги ввійшли статті, інтерв’ю, фрази, коментарі, аналізи, звернення та презентації, які Володимир Панов готував, займаючись залученням інвестицій в економіку України та Закарпатської області. Стартом аналізу є період з 2001 по 2004 рр., коли завдяки державній програмі зі створення спеціальних економічних зон в регіон зайшли такі потужні світові бренди як Volksvagen, Fisher, Jabil, Skoda, Yazaki, FLEX, Groclin, Philips та ін. Тоді інвестиційна політика була оголошена пріоритетом діяльності влади і область стрімко стала лідером у цих новаціях. На Закарпатті сталося «інвестиційне диво».

З ліквідацією вільних економічних зон розвиток регіону пішов на спад і тепер лише поодинокі лідери змін намагаються творити сприятливе бізнес-середовище. Повернути підірвану довіру інвесторів до України можна тільки на державному рівні. «Кожній владі необхідно робити щеплення від інвестофобії», – наголошує Панов.

Із книги читач дізнається, які ідеї домінували в той чи інший період інвестиційної політики на Закарпатті, як приймалися управлінські рішення, на яких принципах все будувалося і в яких реаліях відбувалося.

Книга чітко структурована, логічно сформована, містить багато фактичних та аналітичних матеріалів, запитань і висновків, а також практичних порад щодо втілення ідеї «відкрити Україну для інвесторів з усього світу».

Лариса Липкань, Varosh
Фото: Карл Смутко

0 #