Культура

Point: дитячі літні табори в Ужгороді та поїздки до Словаччини

13 Червня 2014 8 722

Дитячий простір Smart Point – це клуб за інтересами, спільнота талановитих та цікавих людей, що працює в Києві та Ужгороді. Ідея реалізована організаторами дитячого табору Point Camp. Як у Києві, так і в Ужгороді діти приходять до Smart Point для того, аби корисно провести час, розвиватися, реалізовувати творчі ідеї та проекти, а також отримувати цікаві та унікальні знання. Загалом же Smart Point – це набір майстер-класів, кінопереглядів, курсів та різноманітних клубів.

Напередодні літа ми поспілкувалися з директором організації в Ужгороді Дмитром Хатьком, для того, аби зрозуміти, чому батьки мають так пильно стежити за своїми дітьми влітку, займатися плануванням їхнього вільного часу та, за можливості, віддавати їх до літніх таборів, де вони зможуть навчатися мові, тонкощам комунікації з однолітками та дорослими, а також розвиватися, як гармонійна особистість. 


Фото зроблені під час одного з кіносеансів мовою оригіналу, які відбуваються у Smart Point щосереди.


Два слова про Дмитра:

Працює в таборах з 18 років. Сам з раннього дитинства їздив до таборів – з 6 років. Був вожатим, матросом-рятувальником на морі, старшим вожатим і навіть діджеєм. Тож, знає про табори все: у яке вікно можуть вилізти діти, коли і о котрій – себто, усі технології обходу розпорядку. Тому обхитрити його просто неможливо. Дисципліна у таборах  Дмитра на вищому рівні.

Любить свою роботу. Не уявляє її без дитячої біганини навколо та сміху. Хоча й відзначає, що робота є дуже важкою. І тільки батьки можуть зрозуміти наскільки.


Далі пряма мова:

Літо, напевно, найскладніша пора для працюючих батьків. Адже йдеться про 3 місяці вільного часу для дитини і максимум 3 тижні відпустки для батьків, яку вони можуть провести разом. Що робити решту 2 місяці? Думаю, що це питання ставить собі кожна мама і тато. На жаль, не у всіх є можливість відправити дитину в село до бабусі на 2 місяці. У такому разі найкращим варіантом буде літній дитячий табір. Мені б дуже хотілося, аби батьки дітей в Ужгороді знали, куди подіти їх на канікулах, адже є варіанти грамотної побудови їхнього дозвілля саме у цей період.

Дитячі табори – це єдине місце влітку, де дитина може отримати добре організоване живе спілкування. Уся наша програма саме на цьому побудована. І хоча ми зовсім не школа, але теж займаємося освітою та вихованням.

Літні табори у Point існують вже четверте літо. Ми працюємо у двох форматах: денні та виїзні табори. Дитина отримує у виїзних таборах до 16 годин живого спілкування. У денних в Ужгороді – близько 8-9.


Денні табори


Денні табори проходять на базі Smart Point – це наша основна локація. У нас є ігрове та навчальне приміщення. В одному у нас проходять навчальні програми, в іншому – діти граються. Табір у Point – це набір занять, які проходять у зручний для батьків час – з 09.00 до 17.00. Вони можуть бути впевнені у тому, що поки вони на роботі, їхні діти знаходяться під постійним наглядам та у безпеці.

Денні табори підходять дітям від 7 до 12 років. Привести до нас дитину можна у будь-який час. У нас немає строго регульованих заїздів чи графіку. Кожну окрему ситуацію, ми розглядаємо індивідуально. Дитина може бути у нас від кількох днів до трьох місяців. Програма не повторюється, тому їм завжди цікаво.

Цього року ми плануємо екскурсії, походи, міські квести, заняття англійською мовою. Поряд з дітьми завжди є вожаті – цікаві, молоді, креативні люди, яким є що розповісти та чим поділитися. Ми організовуємо розклад занять таким чином, аби діти завжди були під пильним наглядом дорослих. Вожаті не встигають їм набридати, бо щоразу змінюються – на кожному занятті.

До слова, ми не набираємо дуже великої кількості дітей. Адже тоді дещо страждає якість. Тому діти можуть провести час у компактній та дружній компанії. Сімейну атмосферу ми гарантуємо.

Вільний дитячий час потрібно максимально заповнювати корисними заняттями: з ранку до вечора. У них дуже багато енергії. Навіть після 40-кілометрового походу, вони готові через годину повторите те саме. На відміну від нас – дорослих. Тому у рамках денного табору ми використовуємо усі можливі рухливі заняття, виходимо на природу, влаштовуємо пікніки, займаємося спортом. Словом, робимо усе, що допоможе спрямувати енергію дітей у правильне русло.

Також ми проводимо різноманітні екскурсії. У тому числі на радіо та телебачення. Аби діти могли побачити, як працює щось зсередини. Можливо навіть вийдемо з ними у прямий ефір. Мені здається, що це дуже корисно і цікаво.


Виїзні табори до Словаччини


Виїзні табори у Словаччину ми організовуємо для дітей з усієї України. Там дуже серйозна підготовка. Надається увесь пакет послуг, включно з візовими питаннями, доставкою дітей до Ужгорода з різних міст та безпосередньо проїзд до Словаччини, страхування і т.д. За літо ми встигаємо провести 3 заїзди. Починаємо 23 червня, потім 12 липня і 1 серпня.

Живемо ми у дуже мальовничому місці – Ширава. Це штучне озеро, яке називають словацьким морем. Свіже повітря, гарні краєвиди. Працюємо на закритій території. Словом, усе, що потрібно для правильного відпочинку та навчання.

У нас дуже добре продумана розважальна, освітня та мовна програми. Мову ми вивчаємо в ігровому форматі та з її носіями. Це значно ефективніше, ніж просто "сухі" уроки. Організовуємо для дітей Team Building. Вони не зовсім є такими, як у дорослих, але теж дуже цікаві. (посміхається) Ми вчимо дітей спілкуватися один з одним, бути командним гравцем, будувати успішну комунікацію.

До речі, батьки можуть слідкувати за своєю дитиною в режимі он-лайн. Раніше я щодня публікував для батьків фотозвіти, а зараз ми перейдемо на відео. Ми робитимемо навіть інтерактивні конкурси, у яких зможуть брати участь і батьки. Ну і фото, звісно, теж залишаться.

На виїзних таборах ми з дітьми 24 години на добу. Звісно, кілька годин займає сон, але це не так вже й багато. (посміхається) Усю решту часу діти займаються, розвиваються, навчаються, граються, гуляють та відпочивають. Ми вивчаємо з ними англійську мову, а також проводимо заняття, що сприяють виявленню у дітей лідерських якостей, вмінню будувати правильну комунікацію. Також є й екскурсійна програма, заняття верховою їздою та відвідування аквапарку.

На осінні та весняні канікули теж організовуємо виїзні табори. Тож наші діти вже встигли побувати у Празі, Будапешті та інших містах. Відвідують зоопарки, аквапарки і просто розважаються.

Вартість виїзних таборів – англомовний табір у Словаччині – 425 євро за 11 днів. У неї включені усі витрати: перевезення, харчування, розваги, екскурсії, документи;

Екологічний табір з вивченням англійської мови в Карпатах – 8500 грн за 11 днів. У вартість так само включені усі витрати. 

Вартість денного табору – 1500 грн за 10 днів. Тобто 150 гривень на день. У вартість входить програма, харчування, походи, екскурсії.


Сучасні діти та виховання


На жаль, сучасним дітям усе більше не вистачає спілкування "face to face". Вони дуже багато "сидять" в комп’ютерах та кишенькових гаджетах. У підсумку – їм важко спілкуватися з батьками, дорослими та особливо – з однолітками. Та й у сучасних батьків усе менше вільного часу. Усі ж мусять працювати. Потім, коли дитині не приділяєш належної кількості часу, виникає відчуття провини.

Діти, які не отримують достатньої кількості уваги та спілкування, йдуть у соціальні мережі та віртуальні іграшки. Наше завдання – витягнути їх звідти і показати, що спілкування з реальними людьми значно цікавіше та корисніше.

Звісно, часом простіше дати дитині планшет і її кілька годин не буде видно і чути. Утім, потрібно задуматися над тим, чим це закінчується для дитини. Якщо бути відвертими – то дуже погано. Бо усе доросле життя, за винятком кількох комп’ютерних професій, побудоване на спілкуванні з людьми. І якщо дитина не навчена цьому, то побудувати успішну комунікацію – практично неможливо. У будь-якому разі, цим дітям колись теж потрібно буде виховувати своїх дітей.

Дмитро Хатько, директор Point Сamp

Тетяна Даніч, адміністратор табору

Ми абсолютно не проти технологій. Навпаки, ними потрібно користуватися. Головне – у правильному руслі. Ми не вчимо дітей відмовлятися від цього, а лише спрямовуємо їх на те, аби вони користувалися усім цим правильно. До прикладу, я є у всіх можливих соціальних мережах і саме вони дозволяють мені підтримувати зв’язок з нашими дітьми. Якщо у мене є 1000 друзів, то 700 з них – це діти. Вони завжди хочуть зафрендитися зі своїми викладачами і вожатими, а я лише за.

Але у той самий час, я знаю, чим займаються діти у соціальних мережах. Їхні акаунти наповнені дуже не якісною інформацією. І в майбутньому я планую зробити ще й проект пов’язаний з цим. Аби те, що роблять діти у соціальних мережах було контрольованим і не таким хаотичним, як є. Аби батьки звернули увагу на це, зрозуміли механізми.


Контакти:


Varosh

Фото: Олександр Смутко

0 #