Ідеї

Учасники клубу “YaDrive” продовжують досліджувати Закарпаття

9 Березня 2018 2 466

Компанія “Ядзакі Україна” має гарну традицію вивчення історії та географії Закарпаття. Цього року члени клубу “YaDrive” відкрили туристичний сезон в ужгородському скансені. Послухали лекцію про формування етнографічних особливостей русинів, пройшлися Старим Селом, дізналися, як жили закарпатці в давнину та, як завжди, завершили пізнавальний день турніром з боулінгу.

Походи у гори, підкорення вершин, річкові сплави, екскурсії Ужгородом і не тільки – усе це організовує для своїх працівників ТОВ “Ядзакі Україна”, зокрема, його туристичний клуб “YaDrive”. Головна мета його діяльності – об’єднати колектив, весело і корисно проводити час, підтримувати здоровий спосіб житті і робочий клімат в колективі, адже все це – запорука ефективного виробництва.

За 4 роки члени клубу багато де побували, дізналися немало цікавого про Закарпаття, здружилися і завели корисні знайомства поза межами компанії. 

Туристичний сезон 2018 року стартував цими вихідними із Закарпатського музею народної архітектури та побуту в Ужгороді. Зібралося понад 70 працівників. Спочатку прослухали лекцію від асистента кафедри історії України Юрія Славіка. Свій виступ науковець побудував так, щоб він став логічним продовженням минулорічної теми – появи перших згадок про людей на Закарпатті та найдавнішу історію цих земель. Тепер увага була зосереджена на епосі націотворення ( ХІХ ст..) і основних етнічних групах регіону. 

– Я сам дуже люблю історію і з задоволенням беру участь в усіх заходах, які організовує “YaDrive”. Закарпаття – дуже цікава земля. Я сам родом зі Словаччини і бачу скільки всього спільного між словаками та закарпатцями. Завдяки горам тут законсервувалися традиції етносів, що здавна локально проживали на цих територіях, що дало можливість не  змішатися культурам. Це  дуже цікаво, – поділився враженнями директор підприємства Мілош Босак.

Після теорії на всіх чекала пізнавальна прогулянка музеєм. Через велику кількість людей, всіх учасників розділили на групи і до кожної прикріпили керівника. Вправно відпрацювали цього дня екскурсоводи Павло Худіш, Роман Славік та Олександр Шершун. Вони розповіли про всі хати в селі, церкву, кузню, особливості побуту стародавніх закарпатців, супроводжуючи оповідь дотепними жартами та цікавими деталями. 

– Мені сподобалася екскурсія. В університеті я не так сильно цікавився історією Закарпаття, а зараз, коли інформація вузько спеціалізована, а розповідь невимушена, все сприймається більш легко, – зізнався учасник екскурсії Сергій Запорожану.

– А я сьогодні зрозуміла, до якої етнічної групи належу. Моя бабця зі Словаччини, а батьки вже місцеві. То, судячи з усіх ознак, я відношусь до лемків.  Дуже цікава історія Закарпаття. Сподобалися будівлі в музеї. Живу в Ужгороді, кілька разів була у селі, а от всередину хаток чомусь не заходила. Тому для мене сьогодні день відкриттів, – каже Андріана Юрочко.

Після прогулянки засніженими вуличками села дуже доречним став чай і глінтвейн, якими ядзаківських туристів пригостили працівники музею. Їм, а також керівнику Василю Коцану клуб  “YaDrive” висловив щиру вдячність за цікаву екскурсію і гостинний прийом. 

Ну, а завершився пізнавальний день традиційною вечіркою і турніром з боулінгу у готельно-ресторанному комплексі “Прага”. Переможцями змагання стали Іванна Козак і вже третій рік поспіль Василь Китий. 

– Приємно чути гарні відгуки колег про наш перший цьогорічний туристичний вихід у вже 4-му сезоні. Вкотре переконуємося, що такі дні дуже позитивно впливають на атмосферу в колективі, на командний дух. Після цього працюється набагато легше, ефективніше, а результати роботи говорять самі про себе, – підсумувала захід координатор клубу “YaDrive” Ольга Андрусів. 

На правах реклами

Фото: Карл Смутко

0 #