Культура

Благодійність та культурна дипломатія: як пройшов Український бал у Відні

1 Березня 2018 1 836

Пишний палац в стилі бароко, різноманітна ошатно вбрана публіка, австрійська класика та український шарм – на вихідних в розпал сезону балів в австрійській столиці пройшов Український благодійний бал. Його вже втретє організовує Товариство української молоді в Австрії.

Крім благодійних цілей, Український бал мав на меті стати містком культурної дипломатії між Україною та Австрією і таким чином популяризувати українську культуру серед австрійців та іноземців.

Десять пар дебютантів мали честь відкривати бал полонезом. Протягом вечора свято вели двомовні ведучі. Образ ведучої від дизайн-студії Оксани Полонець, яка надала три сукні-вишиванки, а магазин прикрас Ека Jewerelly, де представлені роботи ювелірів братів Кочут із Закарпаття, спеціально для ведучої балу здизайнував перстень “В полоні” з золота, срібла, діамантів та алмазу та ніжні сережки з білого й жовтого золота авторського дизайну.

Оперна діва, солістка Варшавської камерної опери Ольга Пасічник зачарувала всіх арією Маргарити Шарля Гуно з опери “Фауст”. Тенор Львівської опери Назар Тацишин виконав пісню Анатолія Кос-Анатольського “Ой ти дівчино, з горіха зерня” на слова Івана Франка. Разом Ольга Пасічник та Назар Тацишин заспівали українську композицію “Місяць на небі”, чим зірвали захоплені овації публіки. До слова, ще у 18 столітті пишний палац Ауерсперг сколихав Відень грандіозними музичними подіями. Його стіни чули гру геніальних Моцарта та Гайдна. А 17 лютого і мелодійні фортепіанні “Прелюдії” Василя Барвінського у виконанні українського віртуоза Яромира Боженка.

Традиційний Віденський вальс пари дебютантів виконали під мелодії “Щедрика”, а дівчата танцювали у вишитих сукнях марки “Синій льон”. За традицією після танцю дебютантів – “Alles Walzer”, це означає, що на паркет запрошуються танцювати всі гості балу. Протягом вечора на балу лунали українські пісні у симфонічному аранжуванні, які виконував професійний австрійський бальний оркестр. Особливо зачаровувало публіку відоме танго “Гуцулка Ксеня” у його виконанні. Українські танцюристи з Маріуполя, чемпіони Австрії 2016 Костянтин та Надія Панченко виконали пристрасний фокстрот і танго, а також навчили гостей танцювати кадриль, народний ансамбль бального танцю “Карнавал” з міста Маріуполя чарували гостей своїми професійними постановками, а балерун Сергій Головін вразив запальним козаком.

Протягом всього вечора гості, вражені естетичним поєднанням бальної класики та українських традицій, насолоджувалися класичними та латино-американськими танцями. А опівночі на Українському балу відбувся благодійний аукціон. За підтримки спонсорів та партнерів, гості щедро боролися за наступні лоти: сертифікат від ЕКА Jewellery – магазин ювелірних прикрас братів Кочут, стильні вишиванки від дизайн-студії Оксани Полонець, вишукана хустка від дизайнера Роксолани Богуцької, яскрава вишиванка від дизайн-студії „Синій Льон“, весняна картина Ольги Пігович (Галерея Arts & Crafts), сертифікат на архітектурні послуги від Ростислава Бортника, сертифікат на послуги графічного дизайну Ігоря Допілка.  Не менш цікавими були і виграші благодійної лотереї: серед іншого гутшайни від українських ресторанів та кондитерських, дерев’яні різьблені тарілки гуцульських майстрів з міста Вижниці, спогади-сюрпризи з Українського балу 2017, подарунки від виноробів та сертифікати на дизайнерські вироби.

Закінчився бал відмінною підбіркою танцювальної музики, як іноземної, так і української, від українського Dj Peter Ambryk.

Нагадаємо, що Український бал у Відні 2018 відбувся за підтримки Міністерства інформаційної політики України та ряду міжнародних організацій та партнерів, зокрема Інститут Дунайського регіону та Центральної Європи (IDM), Українсько-австрійська Асоціація, Київська ініціативна група Альпбах, OeAD-Бюро Львів, мережа магазинів Рукавичка, Torramma, Дизайн-студія Оксани Полонець, Укрінформ та UA TV.

Український бал у Відні 2018 відвідали VIP-и з України та Австрії, представники бізнес та дипломатичної еліти. Цього року близько 550 гостей насолоджувалися українською культурою у поєднанні з бальними традиціями. Захід відвідало майже вдвічі більше людей, ніж минулого року. Особливо приємно, що публіка благодійного заходу, більше, ніж на половину, іноземна.

На минулорічному балу вдалося зібрати 4 000 євро, які Товариство української молоді в Австрії передало на потреби шкіл-інтернату у м. Бережани та с. Нове Село Тернопільської області та м. Кремінна Луганської області. Цього року Товариство Української молоді в Австрії відправить виручені кошти в два дитячі будинки в Чернівецькій та Луганській областях.

Відгуки партнерів та гостей:

Дуже гарне місце, цікаві виступи та атмосфера балу. Найбільше мені сподобалася публіка, дуже багато приємних цікавих людей та усміхнених обличь, можна завести чимало цікавих знайомств та обмінятися ідеями. І саме це цінно, навіть незважаючи на тяжку ситуацію в нашій країні. Адже дана подія – це благодійний вечір, де не тільки підтримували мету балу – зібрати гроші для дитячих будинків, а й познайомити іноземних друзів з українською культурою. Я запросила на захід багато своїх австрійських друзів. Адже саме на балах невимушена приємна атмосфера, яка надихає на нові перспективи та ідеї. Всі мої друзі були вражені рівнем організації заходу та програмою. Саме тому ми не сумнівалися надати сертифікат на ювелірні прикраси для благодійного аукціону. Австрійці дуже цікавляться прикрасами братів Кочут, оскільки вони нетипові і оригінальні. А ще вони захоплюються, що брати такі молоді, талановиті та індивідуальні – Ека Майнхарт, власниця крамниці ювелірних прикрас братів Кочут Eka Jewerelly у Відні.

Я вперше на балу і був вражений рівнем організації. Все пройшло на дуже високому рівні. Подібні заходи роблять і формують з нас націю. Крім того, це чудова можливість показати іншим, якою ми є нацією, як ми вміємо об’єднувати людей, дарувати їм свято, розширювати їхній кругозір і самим собі доводити, що ми належимо до Європи. Думаю, що ті що були з нами були щасливими і задоволеними, а ті кого не було, самі собі винні, що пропустили такий івент. Думаю, що нам, а передовсім організаторам, є чим пишатися – Яромир Боженко, український піаніст.

Що ми ідеально можемо робити і потрібно робити на балу – презентувати українську класичну музику. Це є чудовий приклад культурної дипломатії. Саме так ми можемо представити Україну не тільки, як країну перехідного етапу, а дуже цікаву і багату країну. Я вперше на балу. А коли почула, що бал буде благодійним, то без сумніву вирішила приєднатися до цієї красивої і благородної події – Ольга Пасічник, оперна співачка.

Найкраще враження – це те, як українські елементи на балу – одяг ведучої, сукні дебютанток та українська мелодія для вальсу-відкриття у неймовірно красивий спосіб поєднали з віденськими традиціями – Штефан Вітошинський, австрієць.

Детальна інформація про Український благодійний бал 2018 у Відні за посиланням та у facebook.

Довідка:

Товариство української молоді у Австрії (ТУМА) – громадська, молодіжна, неполітична та позаконфесійна організація, заснована небайдужими українцями у Відні у 2010 році.

Візією Товариства української молоді в Австрії є об’єднання української громади за межами Батьківщини. Серед інших до спектру завдань, які ставить перед собою Товариство – інформаційна підтримка українців у Австрії, реалізація проектів у сферах освіти та культури, допомога в інтеграції українців у європейське суспільство, а також організація благодійних акцій.

Більше про ТУМу та діяльність можна дізнатися на веб-сайті.

0 #