Культура

Пам’ятник імператору Францу Йосифу: нова міні-скульптура в Ужгороді

19 Січня 2015 6 827

Іноді від закарпатських старожилів можна почути слова – "ти би ще вспомнив, што було за Ференца-Йовжки". Це така приказка, яка означає, що щось трапилось дуже давно. Так от у ній йде мова про австрійського імператора Франца Йосифа, який і досі є частиною закарпатської історії, культури та душі.

Зовсім скоро в Ужгороді з’явиться міні-скульптурка на честь цього правителя. Поки що вона виконана з пластиліну – це початкова фаза роботи, але відомий скульптор та автор всіх ужгородських маленьких скульптурок Михайло Колодко вирішив поділитись з нами своєю новою ідеєю.

То чому ж закарпатці мають знати цього імператора? Спершу трохи історії.

Франц Йосиф правив Австро-Угорською імперією цілих 68 років – період, за якого замість розстрілів і кровопролиття були проголошені громадянські права місцевих жителів, розвивались традиції та культура. Подейкують, що люди настільки любили цього правителя, що його портрет стояв чи не в кожній сільській хатині, вже не кажучи про офіційні установи. Саме йому угорці, чехи та австрійці досі завдячують чіткому режиму життя – будучи за натурою "жайворонком", Франц Йосиф привчив до ранніх вставань цілу імперію.

Називаючи себе "останнім монархом старої школи", в міру консервативний, він також запам’ятався гучною історією кохання.

"Шкода, що мало хто із закарпатців знає і пам’ятає цього імператора, – зізнається Федір Шандор. – На Закарпатті раніше було дуже багато пам’ятників та меморіальних дощок Францу Йосифу, але всі вони були нещадно понищені після 1945-го року.

Цього імператора люди дуже любили, він був специфічним – нікого не вбивав, не розстрілював, а, навпаки, розбудовував Австро-Угорську імперію, добившись її розквіту. Його дружиною була неперевершена Сісі – імператриця Єлизавета Баварська, тодішній прообраз моди та краси.

Між іншим, саме імператору Францу Йосифу потрібно завдячувати тим, що до санаторію "Карпати", що на Мукачівщині, є проведена залізниця, це було зроблено спеціально для нього. Можливо, туди б до тепер ще ведмідь пошту носив (сміється – ред.)".

Цікаво, що угорці використовують образ цього імператора у харчовій індустрії. Так, його портрет навіть зображений на угорських консервах.

Однак, скульптурка зображатиме не тільки Франца Йосифа. Поруч з ним на макеті Михайло Колодко вирішив влаштувати собаку.

"Цей правитель дуже любив полювання, – пояснює скульптор. – Але для цього є ще одна причина. Завдання скульптурки – це популяризувати образ, зробити його цікавим для фотографування. Собака має саме таку дію на людей, вона притягує погляди. Поки ми перевіряємо в історичних джерелах яку саме породу собаки він мав – таку і зробимо в оригінальному пам’ятнику. За попередніми даними, це можливо буде далматинець".

Юлія Барабан, Varosh

Фото: Олександра Шульга

0 #