Культура

У Львівській національній опері презентували проект “Генезис” закарпатського митця Михайла Деяка

3 Липня 2018 1 168

Відкриття відбулося 27 червня в дзеркальній залі Національного академічного театру опери та балету ім. С. Крушельницької. Виставку представили в рамках прем'єри опери "Дон Жуан" Моцарта та фестивалю LvivMozArt.

Над серією абстрактних скульптур Михайло Деяк працює із 2016-го, а роботи для проекту «Генезис» художник створював упродовж року. За цей час їх встигли побачити в Нью-Йорку, Києві, Ужгороді та інших містах, а от львівському глядачеві ці твори демонструють уперше.

П’ять мистецьких об’єктів виконані із нержавіючої сталі в різній кольоровій гамі та розміщені в дзеркальній залі опери. Михайло Деяк каже: «Ми навмисно помістили експозицію саме в цьому просторі. Поєднання класичного інтер’єру театру й таких космічних форм робить проект еклектичним. Імпровізовані об’єкти контактують з глядачем через призму його власних думок. Вони в застиглому стані, час рухається і зупиняється в них, вони ніби конфліктують із середовищем театру, ставляться вороже до нього, але це на перший погляд, бо насправді вони є збудником до роздумів».

Симбіоз приміщення та скульптур створюють враження спиненого в просторі руху, а контрасти й динаміка об’єктів дадуть можливість прочитувати твори з різних боків по-іншому.

«Я не вкладаю конкретну думку в ці роботи, бо хочеться надихнути ними людину на роздуми: нехай глядач сам шукає себе у просторі. Цей проект розрахований на інтелект відвідувача, змушує думати над сенсом. Саме у такий спосіб відбувається діалог між мною та глядачем», – пояснює автор робіт.

Оглянути скульптури Михайла Деяка можна буде до 27 липня.

Текст: Ксенія Шокіна

Фото надані Михайлом Деяком

© Культурно-мистецька фундація Brovdi Art

0 #