Життя

Софія Меренич про роботу в Google, IT-маркетинг, небанальні мандри і йогу з краєвидами

23 Грудня 2018 1 734

Зовсім поруч з нами – надзвичайно цікаві люди. Не надто публічні, однак відомі у своїх колах. Вони щодня наповнюють власне життя, якісно займаються роботою чи бізнесом, багато подорожують, реалізовують ініціативи.

Ось Софія Меренич – дівчина з Ужгорода, навчалася у Львові та Німеччині, працювала у Google, нині є IT-маркетологом, відвідала 15 країн, організовує нетривіальні подорожі до екзотичної і незвичної Європи, а також заснувала з подругою проект “Йога з краєвидами”.

Розпитуємо про її виклики і сенси, ідеї та натхнення, про освіту в Німеччині та досвід у Google. А ще дізнаємося про не сильно туристичні, а відтак особливі місця у Європі. Саме з Софією можете поїхати у справді цікаву самостійну подорож. А наразі – мандрівка словами, рядками й між рядків.

Львів, перекладацькі проекти, Німеччина

Софія вивчала німецький переклад у Львівському національному університеті ім. Франка. Брала участь у багатьох перекладацьких проектах: студенти перекладали художню літературу, видавали збірки.

«За моєї участі вийшли дві збірки про історію Галичини за фінансуванням проекту Австрійської служби академічних обмінів. Дуже класно, що ми працювали з уже відомими фахівцями. До прикладу, Юрко Прохасько був у нас ментором».

Під час студій дівчина багато фрілансила: перекладала, копірайтила, писала англійською та німецькою. Уже тоді їй була близька сфера текстів, журналістики, тож вона поєднала це з мовами.

А ще студентка виграла стипендію на семестрове вивчення германістики у Німеччині, місті Бамберг. Тоді вона об’їздила Німеччину, відвідала Угорщину, Чехію, так і накрила любов до мандрів.

«Це була моя перша така поїздка: я побачила світ, життя людей у ньому, і збагнула, що треба не зупинятися і подорожувати далі».

Google та його “плюшки”

З дипломом перекладача з’явилася перша офіційна робота – в Google. Компанія шукала кандидатів зі знанням англійської та німецької для проекту з Google maps. Відтак Софія та троє її товаришів з університету поїхали на 9 місяців до Вроцлава, де розташований один із офісів компанії.

Безумовно, дуже цікавий досвід, проте робота була монотонною: щодня треба було обдзвонювати заклади у Німеччині, перевіряти точність даних, нанесених на картах Google, оновлювати їх за потребою.

Для команди цього проекту провели відповідні тренінги. Робочий день тривав 8,5 годин з півгодинною перервою на обід.

«Ми мали перевірити актуальність інформації на картах. Щодня багато телефонували, моніторили сайти, було безліч смішних історій, адже не всі одразу розуміли причину наших дзвінків. О, Google, ви існуєте і ви мені телефонуєте? А загалом це була дуже хороша мовна практика, адже ми дзвонили у всі регіони Німеччини, я таких діалектів наслухалася…».

Так, обов’язки були одноманітними, але організація процесів, простору, праці й дозвілля захоплювали. Красивий офіс у старій частині Вроцлава, чудові краєвиди за вікном, соковитий інтер’єр, спортзал, де можна позайматися в обідню пору, кімнати відпочинку з гамаками, настільними тенісом, футболом, кухня з різноманітними безлімітними тістечками, фруктами, соками. Також щоп’ятниці організовувалися “тімбілдінги” – заходи для працівників з неформальним спілкуванням, відпочинком і змогою познайомитися з колегами з інших відділів. Здивували і гурманські обіди у гуглівському ресторані з системою “All Inclusive”. Саме там Софія вперше скуштувала восьминога, акулу, жаб’ячі лапки.

Проект завершився, дівчина досі з теплом згадує ті часи, однак не прагне повторити саме такий професійний досвід. Так і стався поштовх до креативу, і доля привела у маркетинг. Якраз тексти і маркетинг відкривають простір для творчості й пошуку нестандартних рішень.

IT-маркетинг

Цікаво, що Софія завжди поверталася в рідний Ужгород: зі Львова, Бамберга, Вроцлава. І саме тут стартувала її маркетингова кар’єра.

«Ще студенткою я займалася копірайтингом. Також усвідомлювала, що зі знанням мов зможу працювати на англомовний, німецькомовний ринки. Тож почала співпрацю з двома замовниками зі Швейцарії та Німеччини, доволі довго писала тексти для них. Згодом розглядала нові варіанти і брат підштовхнув мене до IT. І якраз в Ужгороді відкрилася вакансія маркетолога-копірайтера у сегменті IT. Це дуже цікава тематика, адже ти стежиш за всіма новими технологіями: штучного інтелекту чи віртуальної реальності… Як поринаєш у цю тему, то вже не спинитися».

Згодом сталася нова робота у компанії “Clockwise Software” у Дніпрі. І цього разу до англомовних текстів додалися завдання комплексного маркетингу. Софія вже два роки працює віддалено з Ужгорода, їздить у відрядження. Зізнається, що бачить своє життя в Ужгороді з працею на відстані, адже звідси легко подорожувати за кордон.

«Класно, що завжди можу взяти свою роботу з собою і не потрібно оформляти вихідні. Головне – вчасно впоратися. Мені приємна ця робота, адже роблю вклад у розвиток компанії».

Непопсові мандри Європою

Софіїн світогляд формувався у якісному освітньому й професійному середовищі, а також у дорозі. Навіть подорожі обирає нестандартні – неодмінно самостійні і в такі місця, куди не часто їздять туристичні автобуси. Намагається вирушати у Європу хоча би чотири рази на рік.

Як уже сказано, все почалося з навчання у Німеччині і поїздок у сусідні країни. А ось під час роботи у Вроцлаві дівчина з друзями поїхала до Норвегії за дуже привабливою ціною.

«У Польщі є багато цікавих та недорогих пропозицій від авіакомпаній. Якось ми з друзями спонтанно вирішили, а давайте у Норвегію на вихідні. А давайте! Ми поїхали, знайшли хостел, все вийшло доволі бюджетно. Країна – дуже вражаюча і нам безмежно пощастило з погодою. Це був жовтень й було тепло та сонячно. Хоча, як тільки ми вийшли з літака, то падав горизонтальний дощ з градом і вітер збивав з ніг».

Географічна колекція нашої співрозмовниці наразі наповнилася п’ятнадцятьма країнами. Та Софія не женеться за кількістю і залюбки повертається туди, де вже бувала. Вона особливо любить Іспанію та Італію, і їздить у радше нетуристичні міста. Коли говоримо про Іспанію, то перша асоціація з Барселоною! Та не вона вражає Софію, а саме Андалусія з її головним містом – Севільєю. Є мрія знов туди завітати, тим паче, вже відомі гарні маршрути.

«Севілья дуже красива своєю мавританською архітектурою, а ще там вулиці з апельсиновими деревами і неймовірний аромат. Однак вивчення Іспанії раджу почати з Барселони. Як на мене, якщо одразу поїхати у Севілью, то після неї ніщо так не вражатиме в Іспанії. Нещодавно у Барселоні не могла позбутися відчуття постійного порівнювання з Севільєю. Мені Барселона не здалася настільки цікавою…».

Нещодавно Софія побувала у морському круїзі. Каже: це ідеальна альтернатива All Inclusive, адже замість лінивого пляжного відпочинку щодня бачиш нові місця, а разом з тим – море і безлімітне харчування. Це була насичена поїздка з мамою: три перельоти, автівка, автобуси й корабель. З Дебрецена полетіли в Бергамо, з Бергамо – автобусом до Генуї, а вже звідти круїз “Генуя-Марсель-Барселона”. У Барселоні залишилися на чотири дні, а далі: літак до Бергамо, до Дебрецена й додому на авто.

Поїздка вийшла дуже крутою, різноплановою і з бюджетом 700 євро на двох на все: літаки, корабель, громадський транспорт, житло в Барселоні, музеї, їжа, сувеніри.

Йога з краєвидами

Ще одне захоплення Софії – йога, і навіть цю практику вона прагне поєднати з дорогою. Її близька подруга Віта Рогаченко веде йогу. Софія відвідує ці заняття і завжди після завершення дівчата йдуть на каву. Одного разу виник задум організувати йогу з краєвидами – закарпатськими і закордонними.

Спочатку дівчата проводили відкриті безкоштовні заняття у Підзамковому парку, потім організували виїзд до палацу Шенборна, де неймовірна енергетика, неоромантична архітектура та оригінальна флора. А вже згодом виникла ідея йога-туру до гірського озера Комо в Італії.

Софія двічі бувала на цьому озері, об’їздила навколишній простір і знайшла незабутні краєвиди. В одній поїздці весь тиждень падав дощ, та все одно запам’яталася витончена краса, самобутня атмосфера. Тож вкрай хочеться поділитися цими емоціями. У такому турі Софія відповідає за всю логістику, а Віта – за йогу. Поїздка може бути цілком бюджетною, адже з Дебрецена до Мілана літають лоукости, квитки на автобуси також купуються у лояльних перевізників. Щодо житла, то це будиночок або апартаменти.

«Чому не хостел з готелем? Бо вони всюди однакові. А ми живемо мов місцеві – у будинку чи квартирі».

У програмі планувалися ранкові заняття з йоги (за бажанням), однак кожен міг створювати свій ранок самостійно: з прогулянкою над озером, купанням, походом у гори.

«Цей регіон Італії є дуже класним, тут є що побачити. Місцевість і тому цікава, що майже ніхто не говорить англійською. Так, тут автентична колоритна атмосфера і своєрідний маленький рай. Це справді нетуристичний простір. Навіть кухня смачніша, ніж в інших містах країни».

Назбиралася група, проте в останній момент ця поїздка відмінилася. Та дівчата вже мають її у планах для наступного літа. А ще є ідея йоги на Каланках – це французькі фіорди. Там гарне й чисте море, Лазуровий берег, сосни, чарівна природа, Марсель і лавандові поля. Ідеальне місце для йоги з краєвидами.

Пріоритети

Мандрувати можуть усі, питання тільки у бажанні та пріоритетах. Софія робить свій вибір.

«У мене нема мотивації заробити гроші на нову сукню. Я можу спокійно піти на секонд й купити сукню за 20 гривень. Мені ж хочеться витратити заощаджені гроші десь за кордоном. Я прагну побачити щось нове».

Нові враження можуть мати розумну ціну. Дівчина є учасницею travel-спільнот, відстежує акції на літаки та інший транспорт, житло резервує виключно на Airbnb, бо їй до вподоби формат цього сервісу.

«Ми спеціально не бронюємо готелі, а саме квартиру чи будинок, аби була домашня атмосфера, коли готуєш на кухні, всі збираються у вітальні для душевних розмов. Користуюся Airbnb, адже мені подобається концепція цього сервісу. Тут нема випадкових людей. І в мене ніколи не бувало негативного чи навіть нейтрального досвіду, завжди була в захваті від квартир і господарів. Ну, і ціни нижчі, ніж у готелі, а також усі умови, кухня, дворик…».

Мандри змінюють Софіїну внутрішню картину, і їй цікаво не тільки їздити, а й влаштовувати відпустку для себе та інших.

«Подорожі розширюють кругозір, додають нових ідей. Дуже цікаво спостерігати за стилем життя у інших країнах, хочеться і собі дещо перейняти. У самостійних подорожах люблю спонтанність, коли можу покластися на свій настрій, внутрішні відчуття. А ще мені дуже цікаво влаштовувати поїздки, ідеально – на 4-5 осіб, аби орендувати машину і кататися всім разом».

Евеліна Гурницька, Varosh

Фото: Карл Смутко та з архіву Софії Меренич

0 #