Життя

Хатинка на дереві у лісі і пригодницька “НЕ межа…”

2 Лютого 2019 5 343

Лісовий будиночок на дереві – наче сон, мрія з дитинства, кадр із фільму, епізод із книжки. Однак це реальність, адже такий forest house з’явився у Закарпатті, в урочищі Занівка на Тячівщині, в обіймах гір.

Маленька, аскетична хатинка, але романтична і затишна, сповнена атмосферою й пахощами лісу. Широке ліжко, столик, світильники, раритетний посуд, немов з бабусиної дачі, піч-плита, яка наповнює теплом. З цивілізації – санвузол і електрика. Одна стіна стала панорамним вікном, тож у хатинці відчуття, що ти в лісі. Своєрідний сюрприз у … драбині.

Піднімаєшся нею до стелі, а там ще одне ліжко, оповите вогниками декораційних лампочок. Вкладаєшся спати, а прокидаєшся у магії. За вікном — ліс, спостерігаєш його з верхівки хатинки, враження — наче 3D, дерева торкаються тебе, а за ними визирають білосніжні вершини у ковдрі туману. І вставати не хочеться, коли за вікном такий краєвид.

Тепер там зима малює візерунки. Уявити тільки, якою буде картина весни і кольорового літа. Осінь набудує золотих лабіринтів. Якщо у зимовий період єдина музика навколо – тиша, то навесні співатимуть пташки за вікном.

Мабуть, ви теж мріяли про такий простір. А цю мрію нещодавно втілила подружня пара — Віталій Вовчик та Ірина Пінєєва. Аби розказати історію хатинки, спочатку повернімося на шість років назад.

Садиба на краю світу

Шість років тому Віталій з Іриною збудували свою оселю тут, у Занівці. Стильна, європейська, з елементами Loft, каміном, великими вікнами і навіть ванною з панорамним вікном. Навколо – ні душі, тільки ліс і гори. Не кожне авто дістанеться сюди, але ж у цьому свій шарм. Зводили дім з місцем для гостей. Думалося також про притулок для туристів, а згодом виникла ідея садиби. Відтак чотири роки цей дім відкритий для мандрівників. Садибу облаштували на першому поверсі з окремим входом. Тераса, вікно від підлоги до стелі, дерев’яна стіна, помаранчевий креденц з помаранчевим ліхтариком, жовтий пуф. Уявили атмосферу? Садиба має чотири спальні місця, але може зупинитися і більша компанія — за тією ж ціною.

Чоловік з дружиною ділять обов’язки: він організовує побут і програму, а вона готує їжу.

Та відпочинок у Занівці – це не тільки природа, тиша й нетривіальна садиба. Тут безліч ідей для активного небанального дозвілля.

“НЕ межа…”: відпочинок без меж

Тут синтезується спокійний медитативний відпочинок і супер-активний. Дванадцять років тому Віталій з друзями заснував пригодницький клуб “НЕ межа…”. Тож нині Віталій – не просто господар унікальної садиби і хатинки на дереві, а й професійний ліцензований гід. Витривалий, спортивний, він не ходить, а літає вершинами, щодня бігає по 10 км горами, готується до ультрамарафону, до серії гонок Ukrainian Trail League і шукає спонсорів для участі в Ultra Trail du Mont Blanc – UTMB – 2019.

Віталій організовує індивідуальну програму для туристів. І тут можливо все, бо ж “НЕ межа…”. Спелеотури, лижні, кінні, велосипедні, на мотоциклах по двохтисячниках, скельні, парапланові й міксовані походи, радіальні сходження, корпоративні тематичні квести на виживання у реальних умовах, денні й нічні забіги горами, веломарафони, спортивні й оздоровчі табори для дітей.

“НЕ межа…” знає багато закапелків у горах і постійно відкриває нові таємниці природи. Звідси — хоч по всьому Закарпаттю ходи і навіть за кордон. Найближчі вершини – полонина Красна і Пішконя, гори Менчул, Стримба, зовнішні Горгани. Минулого сезону двічі відбулися походи в гори Румунії – скельний і на велосипедах.

А ще пригодницький клуб щороку проводить екстрим-фестиваль, який доводить, що Закарпаття – активне й екстремальне. Та що там, безмежне!

Віталія завжди підтримують дружина і чотирирічна донечка Мирка. Обидві – спортивні, багато тренуються, ходять горами й печерами. Жага екстриму – у всієї родини!

З туристами на одній хвилі

У цієї сімейної пари є багато друзів-однодумців, а їхній дім приваблює своїх туристів. І гості отримують нічогенький такий мікс: удень – походи горами, скелями й печерами, краєзнавчі екскурсії чи виїзди за кордон, а ввечері – душевний затишок садиби чи хатинки. Хтось приїздить за гірською атмосферою. Хтось розбиває намет у кемпінгу і лазить горами. Хтось їде попрацювати за комп’ютером у гірській тиші. Сюди тягнуться всі: від малечі до старших. Сім’ї з дітьми, молоді й поважні пари, веселі компанії, дівчата-подружки. Є ті, котрі шукають усамітнення, тому приїздять самі, без нікого. Ось дівчина зробила сюрприз своєму хлопцеві – два дні походів разом з гідом. Є пара, яка приїздила горами походити і позайматися на спеціальному тренажері “правИло”, встановленому у будинку господарів. Була одна жінка, якій раніше гіди відмовляли у походах через травму хребта. А Віталій пішов з нею, і все успішно! Трапляється, приїздять дорослі з дітьми, малечу залишають у таборі, а самі йдуть у гори. Є компанії, яким цікаво просто порелаксувати на природі з келихом вина.

Айтішники, художники, бізнесмени – тут зупиняються різні гості, але зі схожим світоглядом. І географія широка – Німеччина, Австрія, Чехія, Словаччина, а з України найбільше відпочинок бронюють кияни й ужгородці, бували також одесити та гості з Хмельницького, Рівного, Львова.

У “НЕ межі” відпочивав відомий художник-ілюстратор Едуард Васильєв. У 2018-му завітав і американський влогер Peter Santenello. Він зняв відео про цю унікальну садибу.

Не рідко туристи повертаються або ж їхні друзі приїжджають.

«До нас потрапляють ті люди, які мають потрапити. Кожен отримує від гір те, до чого внутрішньо готовий. І всі наші гості — дуже відкриті і щирі», — розповідає Віталій Вовчик.

Хатинка на дереві

Поруч з активним рухом була і романтична мрія – будиночок на дереві. Ідея виникла давно, але постійно бракувало фінансів. А цього літа все сталося спонтанно, всупереч усім “але”.

«Віталік взяв і зробив! Спочатку хотів терасу на дереві, веранду, а потім як почалося, то вже не можливо було зупинитися. Звісно, я підтримала, бо це незвичайна, цікава і виправдана ідея», — каже Ірина.

Чоловік практично сам усе збудував, рідні й друзі також допомогли. Стартова інвестиція – 10 тисяч доларів. Довелося брати кредит. Та родина ризикнула і створила те, про що мріяла.

«Цей будиночок заряджений лісом. Заходиш у нього наче в ліс, дивишся у вікно, а там — також ліс», — ділиться Ірина.

Першою у хатинці зупинялася дівчина з Берліна, Новий Рік тут зустріла юна пара зі Львова, а турист з Німеччини орендував forest house на півтора місяці.

P.S. Віталій завжди повторює: нема кінцевої межі, а людина не уявляє усіх своїх можливостей. А тут, в урочищі Занівка, серед дивовижних гір пізнаєш себе краще, з іншого боку. І не важливо: ти йдеш у гори, спускаєшся скелями, занурюєшся у печери, летиш на мотоциклі вершинами чи просто прокидаєшся у хатинці на дереві і споглядаєш у вікно.

nemeza.orgfacebookinstagramairbnb.com

Евеліна Гурницька, Varosh

Фото: Ірина Пінєєва та з родинного архіву

0 #