Мода - Архів

Отаман: одяг козацької старшини актуальний і сьогодні

26 Листопада 2013 28 908

Популярна сьогодні "вишиванка" — мала частина культурної спадщини, що відображає лише частку колориту козацької старшини. Адже навіть іноземці, які відвідували Запорізьку Січ, відзначали: козаки "люблять гарно одягатися". Про це свідчать записи в щоденнику австрійського посла Еріха Лясоти, який у 1594 році відвідував наші землі, а також згадки в звіті французького інженера Боплана.

Ідея заснування бутика-ательє козацького одягу "Отаман" з’явилася два роки тому. Автор проекту — Іван Слободяник, дизайнер — ужгородка Лілія Братусь. У магазині сьогодні можна побачити унікальні вироби ручної роботи та познайомитись з майстрами, які їх виготовили. Більше про усе це нам розповіла ужгородка, що вже кілька років працює та живе у Києві Лілія Братусь.


— Хто заснував та ініціював створення бренду та бутика?

— Глибина та багатство української культури та традицій дійсно вражають. Сьогодні майже у кожного українця є вишиванка, а з кожним роком етно-мотиви стають все більш популярними та модними. Це проявляється у всьому — в одязі, аксесуарах, прикрасах, сувенірах, інтер’єрі. Навіть у культурі спілкування. До того ж сучасний ринок досить насичений продуктами цієї категорії. Але ми зіткнулися з реальною проблемою — той асортимент традиційного одягу, взуття та аксесуарів, що сьогодні представлений в Україні, не відповідає вимогам сучасного світу. Якість тканин та пошиву розчаровують, а дешевий китайський масмаркет "приївся".

Практично неможливо знайти дійсно якісний та ексклюзивний продукт, який би передавав всю красу традиційного костюму українців, але при цьому виглядав не музейно, а стильно та модно, ідеально б сидів на фігурі та був виготовлений з якісних натуральних тканин. А ще іноді хотілось би доповнювати сучасний гардероб такими речами та носити їх у звичайному житті й без особливого на те приводу. Так виникла ідея створення бутіку-ательє "Отаман". Автором та ініціатором ідеї є Іван Слободяник. Дизайнером та безпосереденім куратором проекту — я.

— Чому особисто ти, як дизайнер, погодилася долучитися до нього?

— Насправді я завжди любила та цікавилась народним одягом, оскільки з самого дитинства була оточена виробами народних майстрів. Обидві бабусі жили в селах, самі шили-вишивали, пряли, ткали… Я спостерігала за цим всім, пробувала, вчилася сама. Крім того, майже всі сільські родичі-чоловіки своїми руками виготовляли меблі, іграшки, декоративні вироби з дерева… Коли почала вчитись в інституті — захопилася Гуцульщиною. Незвичайні орнаменти, величезна кількість яскравих кольорів в одній вишивці, багатошаровість традиційного костюму. Все це дуже вражало та надихало!

В результаті написала курсову, в якій досліджувала гуцульську вишивку, а пізніше на її основі — й дипломну, де розробила свою особисту стилізовану вишивку та використала її для оздоблення сучасного одягу. Мені завжди подобалось "розбавляти" свій особистий одяг елементами традиційного костюму — чи то вишивкою, чи то конструкцією, чи то оздобленням, чи то прикрасами в народному стилі… Чимало моїх клієнтів бачили ці вироби та замовляли такі ж собі. Коли доля звела мене з Іваном, чітко сформульваної задачі ще не було. Була ідея й безліч варіантів її реалізації. Ніхто до кінця не розумів, яким має бути кінцевий результат, але суть ідеї запалила мене практично одразу. Тому, коли настав час з головою зануритись в проект, сумнівів не було.

— Чи довго ти вивчала історію козацького вбрання?

— Народним одягом взагалом цікавилась завжди. Але, коли за основу вирішили взяти козацьку добу, то, звичайно ж, почала поглиблено досліджувати одяг саме цього періоду. Як виявилось, козаки надавали величезне значення одягу та своєму образу взагалом. Особливо це стосувалось козацької старшини. Використовувались виключно ошатні натуральні тканини та оздоблення, дороге та рідкісне хутро, пера та каміння. Ми ж перейняли найкраще від них та перенесли це в сучасний світ. Почали ми з чоловічого асортименту. Представлені як більш традиційні варіанти одягу, так і стилізовані сучасні — з елементами народного костюму.

Жупани та кунтуші — це, по суті, верхній одяг, який можна подавати в формі піджака чи пальто. Вишиванки пропонуємо як класичні, так і стилізовані — нашу особисту розробку, яка вирізняється сучасною конструкцією та посадкою по фігурі, а також такими елементами, як модна сьогодні супатна застібка та накладна кишеня з вишивкою. Шаровари ми теж вдосконалини, додавши для зручності прорізні кишені, твердий пояс та шльовки під ремінь. З початку грудня офіційно стартує продаж жіночої колекції, хоча частина її представлена в магазині вже сьогодні. Трохи пізніше ми плануємо представити міні-колекцію жіночого взуття та дитячий одяг.

— Хто сьогодні працює над створенням одягу та аксесуарів, окрім тебе?

— Наразі дизайном одягу займаюсь виключно я. За час роботи магазину в нас сформувалася крута команда професіоналів, тому з розвитком це стає командною роботою. Сьогодні я можу довірити своїм продавцям в магазині самостійно підібрати образ клієнту, оскільки вони вже достатньо досвідчені в цьому. "Отаман" працює в форматі бутику-ательє, тому до кожного клієнта — індивідуальний підхід. Ми разом з клієнтом обираємо асортимент, підбираємо тканину, фурнітуру, оздоблення, аксесуари… Кожен елемент образу підбирається окремо, формуючись у повноцінний комплект. Це цікавий захоплюючий процес для кожного з нас.

Крім одягу, ми також пропонуємо взуття. В магазині на сьогодні представлені два варіанти дизайну чоловічих чобіт — в декількох кольорах. Але ми також пропонуємо індивідуальну розробку взуття — під клієнта. Наші майстри виготовляють будь-яку модель за бажанням клієнта по його індивідуальним міркам. Ми пропонуємо варіанти шкіри, тиснення, перфорації, вишивки на шкірі, різні форми каблука та підошви.

Серед аксесуарів ви можете підібрати справжній гуцульський черес з грубої шкіри та ексклюзивно розробленим для нас тисненням; шкіряну козацьку сумку з підсумком; люльку керамічну чи дерев’яну; жіночі прикраси, виготовлені руками наших вправних майстринь, — з бісеру, натурального чи напівкоштовного каміння, девера, ниток, шкіри тощо.

Нещодавно ми познайомились та почали співпрацювати з майстринями, які виготовляють чудесні віночки з тканини, сумки зі справжніх старовинних рушників та хусток, а також прикраси ручної роботи. Нас цікавить все, що зроблено руками українських майстрів, тому ми постійно шукаємо їх та з радістю співпрацюємо.

— Чи користується популярністю цей одяг і коли саме відкрився бутік?

— Відкриття магазину було заплановано на середину травня — початок червня, але з різних причин воно відтягнулось практично на 1,5 місяця. Відкрились ми в останній тиждень липня. Ми не знали, як нас сприймуть, оскільки до сьогодні в Україні такого ще не було. Але ідея дійсно крута й вже до кінця літа ми зрозуміли, що все це було не даремно й попит дійсно є. Як не дивно, але в розпал туристичного сезону нашими основними покупцями саме одягу були росіяни та білоруси. Вони з неприхованим захопленням міряли наші речі, купували їх та повертались ще.

На сьогоднішній день ми вже маємо кілька постійних клієнтів, які відшивають в нас не лише представлений асортимент, а й індивідуально розроблений під них одяг.

— Розкажи більше про речі, які можна побачити у магазині.

— Крім одягу, взуття та аксесуарів, ми пропонуємо ексклюзивні сувеніри, елементи декору та витвори мистецтва. Одним з найцікавіших сувенірів являється мармурова та обсидіанова булава, виготовлена ексклюзивно для "Отаман". Повністю ручна робота, інкрустована сріблом та латунню, оздоблена натуральним камінням — справжній витвір мистецтва!

Немалу увагу ми приділили зброї. В магазині представлені сувенірні копії Карабели та Килича, а також козацької шашки. Крім того, наші майстри можуть виготовити будь-який варіант шаблі та ножен, оздоблену коштовним камінням, інкрустацією та навіть позолотою — все за бажанням клієнта. Ще ви можете знайти шкіряну козацьку нагайку чи замовити аркан.

Вишивані рушники, підкови з оберегами, окарини, олов’яні та латунні фігурки козаків, підсвічники, жирники, люльки, кресала, наперстки, табакерки, ляльки дерев’яні та ляльки-мотанки, дерев’яні магніти та брелки. Все це та ще багато цікавих сувенірів можна знайти в "Отаман"-і.

Також ми проводимо виставки-продаж витворів мистецтва народних художників. Зараз у нас проходить виставка дерев’яних скульптур відомого народного майстра України Володимира Лупійчука та його сина Віктора Лупійчука. Також на стінах висять картини тернопільського художника Ігоря Турчина.

На початку листопада ми встановили дерев’ний стенд з ексклюзивними винами українських виробників, які не продаються в магазинах.

Бутік-ательє козацького одягу "Отаман" завжди відкрите для нових знайомств, пропозицій та ідей. Ми шукаємо однодумців, які з радістю стануть нашими друзями та розділять культурне багатство, залишене нашими предками.



Росана Бісьмак, Varosh

Фото люб’язно надав бутік-ательє українського традиційного одягу "Отаман"

0 #