Бізнес

YaDrive: як ядзаківці подорожували Ужгородом крізь століття

21 Лютого 2019 1 433

Традиційну історичну екскурсію відвідали учасники туристичного клубу "YaDrive" від ТОВ "Ядзакі Україна". Щороку допитливі працівники підприємства вирушають у мандрівку Закарпаттям та його містами. Цього разу подорожували крізь століття – перенеслися на 100 років назад та прогулялися Ужгородом початку ХХ ст.

– Підбираючи тематику цьогорічної прогулянки, ми придивлялися до різних епох і вирішили, що саме початок минулого століття буде найцікавішим, – розповів автор екскурсії, історик Владислав Товтин. – Тоді Ужгород утвердився як сучасне місто, було побудовано більшість будинків в історичному центрі. Проходячи вулицями Корзо, Волошина, ми бачимо, як місто приблизно виглядало, тож доволі легко домалювати в уяві деталі і зануритися в ту атмосферу.

Сонячна погода посприяла екскурсії. Усіх учасників розділили на 3 групи і всі вони на чолі з екскурсоводами Романом Славіком, Олександром Шершуном і Андрієм Середяком подалися гуляти Ужгородом 100-річної давнини. Побачили жупанат, єврейський квартал, синагогу, уявили, як протікає Малий Уж нинішньою вулицею Фединця, зазирнули до млина, пройшлися головною вулицею Ужгорода Корзо, та уявили, як тут прогулюється колишня знать та інтелігенція, ґречно вітаючись при зустрічі. Підсилили ефект інтерактивні моменти. У різних куточках містах на екскурсантів чекали костюмовані шоу. Переодягнені артисти то співали старі пісні, то веселили публіку і навіть влаштували обряд чаклунства.

– Ужгород щоразу може здивувати чимось новим. Дуже цікаво, коли бачиш якісь споруди кожного дня, не замислюєшся над їх історією, а тут виявляється стільки всього. Сьогодні я приємно вражений проведеним часом і цікавою інформацією, – зізнався директор підприємства Мілош Босак.

“Ужгород крізь віки” – це перша цьогорічна екскурсія “YaDrive” і практично старт туристичного сезону. Загалом клуб існує вже 5 років. За цей час його учасники багато де побували, багато  побачили і дослідили. Минулий рік також був насиченим і цікавим, хоча не обійшлося без пригод.

– Ми підкорили Пікуй. На жаль, цей похід весь час відкладався через дощову погоду. І ось нарешті ми піднялись на гору, коли на небі світило тепле літнє сонце. Пізніше вирішили все-таки зробити виклик природі. Незважаючи на невтішний прогноз, взяли курс на Боржавський хребет. Потрапивши у грозу, змокли до нитки, але настрій ця прикрість нам зовсім не зіпсувала. Навпаки, це був для нас новий і цікавий досвід, – розповіла координатор клубу “YaDrive” Ольга Андрусів.

Наразі клуб “Ядрайв” налічує близько 100 учасників. Це люди, спраглі до пригод, мандрівок та знань. Цьогорічна екскурсія Ужгородом для них була вже четвертою, однак завдяки вміло підібраній тематиці щоразу на рідне місто вдається подивитися свіжим поглядом і під іншим ракурсом.

У другій частині екскурсії на учасників клубу чекала лекція від Владислава Товтина про старовинний Ужгород з архівними фото та листівками. Таким чином можна було побачити сучасні будівлі у тому вигляді, якими вони були 100 років тому і співставити побачене на прогулянці.

Василь Китий: Дуже все сподобалося. По-перше, ми побачили звичних гідів у іншому образі. Дізнався багато історичних фактів, яких до цього не знав. Гарний маршрут, цікава розповідь. Все насичено і пізнавально.

Надія Янкевич: Було цікаво послухати, що 100 років тому Ужгород активно будувався. Що в ньому дружно жили різні громади, багато робилося для містян, для краси, для зручності. Є над чим сьогодні задуматися.

Андреа Фогаш: Мене здивувала вулиця Корзо. Виявляється, у сучасному ресторані “Фабрика Другетів” була корчма. Цікаво було прогулятися вуличками. Уявляєш, що там проїхав віз з кіньми, там власник крамниці закликає перехожих завітати до нього, там дзвенить посуд, там пахне хліб. Враження дуже хороші.

Завершився день також традиційно – турніром з боулінгу. Цього року переможцями у змаганні стали Діана Білецька і Михайло Пашкевич.


Читайте також:


На правах реклами

0 #