Культура

“Маленький песик купить господаря”: нова книга Ольги Добросовістної та Олени Бугренкової

4 Квітня 2017 3 747

У березні цього року у видавництві "Віват" вийшла книга Ольги Добросовістної "Маленький песик купить господаря", ілюстрації до якої намалювала ужгородка Олена Бугренкова. Ми вирішили докладніше розпитати автора і художника про цю роботу.

– Ольго, розкажіть, будь ласка, як виникла ідея написати цю книгу?

– Ідея написати цю книгу виникла у мене ще сім років тому. Я придумала головного героя – чарівного котоФея, кілька абзаців захоплюючого тексту… і забула про них на цілих п’ять років. Писанини вистачало на роботі (я шеф-редактор двох журналів), і я думала, що взагалі більше не повернуся до дитячих текстів. Видавці не дуже вже шанують нових авторів, а писати в стіл не хотілося.

Але… якось, розбираючи документи, я знову натрапила на старий файл. І зрозуміла, що мені самій цікаво, що буде далі. Може вийти класна сучасна книжка. Початок тексту манив і вимагав продовження.

– Чи все вийшло, як ви планували?

– Спочатку я була впевнена, що це буде гумористична повість про котоФея, який вміє літати і творити чудеса. А всі інші персонажі будуть його помічниками. Але ж ні! Мої герої взагалі рідко церемоняться з автором, показують характер, і, починаючи писати текст, я ніколи не знаю, що буде в кінці.

Так само сталося і цього разу. Спочатку першість у шляхетного котоФея відібрав маловихований лабрадор Пилосос. Але він побув в лідерах не так вже й довго – незабаром його за всіма статтями обставила собачка Матильда. Причому, настільки, що їй навіть вдалося пробратися в назву і на обкладинку.

Але, я думаю, що котоФей не ображений, тому що у мене про нього є ще одна казка. Вона поки не опублікована, але була у фіналі Корнійчуковської премії. Можливо, коли-небудь їй теж пощастить дійти до дітей.

– У книги дуже оригінальна назва. У неї теж є якась історія?

– За назву книжки "Маленький песик купить господаря" дорослі читачі активно голосували на моїй сторінці у Фейсбуці. І більшістю голосів обрали саме це. Мені вона теж подобалася найбільше. Так що все зійшлося.

– Чи довго ви чекали появи книги?

– Так, довелося почекати і похвилюватися. Але мені дуже хотілося, щоб саме цей текст став книгою. І через два роки після написання повість вийшла в харківському видавництві "Віват" двома мовами – російською та українською. Чому я дуже рада і вдячна всім, хто над нею працював!

– Що ви можете сказати про ілюстрації?

– Ще не знаючи, хто буде художником, я написала в передмові, що це прекрасний художник. Наворожила. Тому по-іншому просто не могло бути. Я закохана в роботи Олени Бугренкової, закохана в нашу обкладинку і в місто Ужгород, в якому Олена живе.

Маю велику надію, що наша "дитинка" сподобається читачам, її персонажі назавжди залишаться в їх серці, а саме серце стане трішки більшим і добрішим.


А тепер поставимо кілька запитань Олені, яка створила на паперових сторінках таких барвистих персонажів.

– Олено, чи багато часу зайняла ваша робота?
 
– Важко сказати, як довго я працювала над книгою. Перші ескізи були намальовані ще минулого літа. Але поки все затвердили, поки народилися кольорові ілюстрації і була надрукована книга, пройшло дуже багато часу. Здається, що все можна було зробити за місяць, але, на жаль, так не буває.

Роботу над книгою я закінчила ще в грудні, і ось тільки зараз ми можемо потримати її в руках. І, головне, поділитися своїм дітищем з читачами.

– Напевно, кортіло скоріше це зробити?

– Звичайно, весь час, поки готувалася книга… дуже сильно хотілося скоріше її побачити і показати людям.

– Ви відразу полюбили героїв, яких вам пощастило малювати?

– Якщо говорити про героїв, які живуть в книзі, то тут все просто. Тому що вони живуть не тільки в ній, а й бігають по дереву за вашим вікном, сплять на перилах вашого балкону і точать кігті об ваш диван.

Коли у тебе в руках гарна історія, то і працювати – одне задоволення. Ну, а якщо все дитинство тягати в будинок тварин, просити маму, щоб вона дозволила залишити на "кілька" днів кошеня, годувати і грати з дворовими собаками, на питання "А чи можете ви проілюструвати книгу про котів і собак?", ти відповідаєш: "ЛЕГКО!"

Але наша повість набагато глибша, ніж просто про котів і собак, в ній є історія, дружба, пригоди, гумор і хороший посил, а ще дуже багато веселих картинок.

– Для кого призначена ваша книга?

– Впевнена, що читати її потрібно всім. Незважаючи на те, що казка призначена для дітей від п’яти років і старше, в ній є думки, які помітять тільки дорослі.

І взагалі, читати обов’язково потрібно! Якщо не цю, то іншу книгу, але точно читати! І Ольга, і я, і колектив видавництва "Віват" працюємо над тим, щоб діти читали, читали багато… Багато хорошого.

А ще хочу запросити всіх наших маленьких читачів на чудовий захід. В рамках "Сакура Фесту" 23 квітня о 12:00 в обласній бібліотеці ім. Потушняка пройде презентація книги, яку проведемо ми з автором.

Ми познайомимо вас з книжкою, проведемо вікторину з призами, влаштуємо турнір з малювання котів і собак, навчимо дітей робити Pop-Up листівки. Будемо багато малювати, вирізати, клеїти, прикрашати і веселитися. А в кінці заходу всі охочі зможуть придбати книги з автографами автора і художника, а також сфотографуватися разом з ними. Приходьте! Ми вас чекаємо!

Varosh

Фото: Василь Прокопишин

0 #