Новини

Агенція регіонального розвитку Закарпатської області взялася за об’єднання бізнесу, влади та освіти

27 Жовтня 2017 1 494

Умовно на Закарпатті вже роками існують кластери – автомобільний, термальний, аграрний, кластер електроніки. Але всім їм бракує кроків на зустріч, підтримки влади та фахівців освіти.

Агенцію регіонального розвитку Закарпатської області створили у січні цього року. Подібні інститути намагалися вже організувати у регіоні, але належної співпраці на усіх ланках та цілісного розуміння розвитку краю не було. Наразі на законодавчому рівні розроблено механізм створення та функціонування агенції.

«Головна ідея полягає в тому, що треба об’єднати освіту, бізнес і владу задля розвитку області. Як показує досвід наших закордонних сусідів – це одна з кращих моделей. Закарпаття поки не має належної співпраці між цими ланками. Бізнес не виходить за рамки своєї зони комфорту, університети живуть своєю автономією, а влада, схоже, живе геть у іншому світі. Але час іде, динаміки пришвидшуються і сучасність вимагає цілковитої консолідації та нових підходів», – зазначив директор Агенції регіонального розвитку Закарпатської області Віталій Попович.

На думку Віталія бізнес має підтримувати творчу та інтелектуальну еліту, а влада повинна перестати ховатися за радянськими моделями субординації та усвідомити актуальне партнерство.

Під час створення Агенції регіонального розвитку Закарпатської області було запозичено модель аналогічних організацій, які продемонстрували свою ефективність у сусідніх країнах.

«Свого часу Агенції регіонального розвитку зіграли не останню роль у кардинальних змінах, що відбулися у східноєвропейських країнах, у євроінтеграції цих держав. Україна, зокрема Закарпаття, має вже перед собою напрацьовану схему розвитку. Залишилося її тільки опрацювати», – коментує Віталій Попович.

Для забезпечення ефективної роботи Агенції передбачалося відповідне фінансування з трьох джерел: з бюджету, підтримка бізнесу і кошти, залучені через грантові проекти. Утім, наразі працює четвертий варіант.

«Ми вирішили не бігати з простягнутою рукою за владою чи бізнесом. Знайшли свій варіант залучення коштів – ми організовуємо освітні курси та навчальні програми. Для закарпатських підприємців – це чудова можливість перезавантажити свою управлінську та особистісну свідомість, для влади – поспілкуватися з бізнесом у новій, незвичній обстановці, і, можливо, краще почути один одного. Агенція регіонального розвитку Закарпатської області у такій взаємодії виступить своєрідним містком між двома берегами, які не пересікаються», – додав директор АРР Закарпатської області.

На думку керівників Агенції регіонального розвитку Закарпатської області, регіон має всі передумови для стрімкого розвитку. Управлінці лише мають усвідомити, що якщо конкуренти співпрацюють, то це може принести успіх обом сторонам. Умовно на Закарпатті вже роками існують кластери – автомобільний, термальний, аграрний, кластер електроніки. Але всім їм бракує кроків на зустріч, підтримки влади та фахівців освіти.

Агенція регіонального розвитку Закарпатської області має на меті стати модераторами між цими ланками задля розвитку краю.

Олеся Чейпеш

Фото – Віталій Маріаш

0 #