Новини

“Круглий Звук”: не тиша у бібліотеці

21 Квітня 2015 3 902

17 квітня в Ужгороді відбулась безпрецедентна подія – вечірка у бібліотеці. Закарпатська обласна бібліотека ім. Ф.Потушняка стала черговою локацією для вінілового вечора "Круглий Звук".

Вже за годину по завершенні презентації зірки "Більше/Менше" Олександра Бойченка, читальна зала головної бібліотеки Закарпаття змінила свою звичну подобу – столи розташовані по периметру кімнати, посередині утворився просторий танцмайданчик.

Організовуючи не перший десяток заходів, Олексій Уманський невтомний у пошуках нових експериментальних місцин. Отже, вечір п’ятниці, таємна вечірка з обмеженою кількістю запрошених гостей, вільним входом і розташування там, де зазвичай якщо й розмовляють то пошепки.

– Найголовніше в цій історії з "Круглим звуком" в бібліотеці є те, що я знав, що буде круто! Навіть якщо люди прийдуть і не будуть танцювати, а сядуть по кутах великої кімнати. Просто музика з платівок зробить атмосферу, і навряд чи хтось її зіпсує, бо в бібліотеку потрапили тільки ті, хто отримав листівку-запрошення. Це як, свого роду, масонська ложа. Але запрошував я значною мірою тих, хто завжди відвідує "Круглий звук". Приємно, що це різнобарвна публіка, яка містить декілька різних поколінь, проте музика всіх робить рівними.

Цього разу приємним компонентом заходу було і нове ім’я в складі лайн-апу – лікар-отоларинголог Мікі, у якого є вдома понад 1000 пластів. Це однозначно представник вінілової культури Ужгороду. Він погодився прийти і поставити декілька дисків, до того ж коментував історію створення кожного треку.

Мені вдалось пограти сет, який був складений з власного матеріалу та платівок з бібліотеки (виявляється у них є власний фонд). Ті альбоми ніхто в руках не тримав вже років 15! Музика різна: від джазу до алко-СКА пострадянського періоду від гурту "Дюна". Але найбільш за все мені запам’ятався час 23:30 – за півгодини до завершення бібліотечного рейву я побачив, що купа людей танцює під електронну музику з платівок, які приніс VDK (Вадим Харабарук). Танці в бібліотеці, аж до тепер і не віриться! Колись я там писав курсову роботу. А що подумали люди, які проходили по проспекту?! Цей вечір запам’ятається назавжди! – ділиться емоціями організатор Олексій Уманський.

Не зважаючи на швидкість прогресу та феноменальні можливості сучасних технологій – приємно торкнутися до літератури, гортаючи сторінки книг, а мільйони меломанів по всьому світу воскресіння вінілової культури пояснюють ніяк інакше, як можливістю торкнутися до улюбленої музики. Звісно, обласна бібліотека наразі не може похизуватися глобальними інноваціями, але завдяки молодому персоналу стають можливими акції, на зразок отаких вечірок – до читальних залів потрапляють люди, які там давно чи ніколи не бували. Платівки – це не анахронізм, а бібліотека не пахне цвіллю за замовчуванням. "В Ужгороді найгарніші бібліотекарки" – зрештою один з найпоширеніших відгуків у соцмережах. Протягом "Круглого звуку" можна було оформити річний читацький абонемент, аж за 15 гривень, а охочих виявилось чимало.

– Вважаю, що саме такими нетрадиційними заходами ми привертаємо увагу молоді до культури, до бібліотеки і до тих послуг, які ми надаємо. Наша бібліотека неодноразово руйнувала стереотипи рок-концертами, побаченнями, танцями і так далі. Ми щоразу показуємо громаді наскільки наші ресурси є потужними і скільки корисного молодь може взяти для себе у бібліотеці. Це була справді крута вечірка і нам бібліотекарям дуже приємно, що в цей вечір до нас прийшли такі чудові люди. Окрему подяку хочеться висловити автору ідеї Олексію Уманському, який показав нашу книгозбірню ужгородцям у новому ракурсі, – розповідає Євгенія Напуда, головний бібліотекар відділу обслуговування.

Серед тих, хто отримав особисте запрошення був і добре відомий Банди Шолтес. На своїй сторінці у Facebook він написав наступне:

– Читатели раздвинули столы и превратились в танцоров. Начало – в двадцать ноль ноль. Да-да, настоящая дискара. Танцы, пластинки, рокенрол, мужчины и женщины. Первым диджеем выступил отоларинголог П. Серьезно. Он опытный коллекционер винила, 1293 пластинки, шоб вы понимали. Только оригиналы, и все без царапин. Он крутил классику 60-х и 70-х. Вторым был Леша, идеолог и организатор дискотеки. Он концептуально подошел к поставленной задаче – крутил только те винилы, которые выдали в библиотеке. В основном блюз, насколько помню. А третьим диджеем выступил Вадик. Он не ограничил себя – и нас – одной темой, и дал жару. Chemical Brothers в читальном зале на всю катушку – это вам не рефераты писать. Так шо презумпция, то есть прецедент есть. Вам осталось пойти в самую передовую библиотеку вашего города и предложить им замутить танцы, ссылаясь на передовую практику западных стран городов. А шо? Всё бывает когда-то первый раз. п.с. оказывается, в читальном зале есть подшивки журналов Сандра и Сабрина. Я их видел. Век живи, век учись". 

Закінчилось все рівно опівночі, а обговорювати цей вечір будуть ще не один тиждень – треба ж поділитися враженнями з тими, хто не отримав листівку цього разу…

Катя Маріаш, Varosh

Фото: Віталій Маріаш

0 #